Tehnologie

Cum Poți Folosi Aplicațiile de Online Banking în Siguranță

Datele indică faptul că din ce în ce mai mulți români au renunțat la cozile de la ghișeele băncilor și preferă să folosească tehnologiile de tip online banking.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Dacă până de curând tranzacțiile bancare se efectuau în siguranță, la ghișeu, aplicațiile mobile de online banking deschid calea heackerilor spre noi oportunități de a intra în posesia banilor noștri.

Iată, totuși, câteva modalități prin care îți poți proteja conturile bancare:

Advertisment

#1: Nu te conecta la rețelele Wi-Fi publice

Internetul gratuit oferit de rețelele publice de Wi-Fi te poate costa în final mai mult decât te așteptai vreodată. Neavând niciun sistem de securitate sau criptare implementat, acestea pot fi atacate cu ușurință de criminalii cibernetici.

Advertisment

Iar dacă se întâmplă ca tu să te conectezi la aceiași rețea de internet cu un heaker în același timp, aproape nimic nu îl va putea opri pe acesta să intre în posesia datelor sensibile de pe telefonul tău.

Top Tip: Pentru a evita aceste situații neplăcute, folosește doar rețeaua de date mobile de pe telefon atunci când vrei să faci tranzacții bancare online.

#2: Conectează-te la internet folosind un VPN

Nu doar rețelele publice de Wi-Fi pot fi atacate de heackeri. Chiar routerul din casa ta îi poate ajuta pe aceștia să îți acceseze datele din calculator sau telefon.

Pentru a te feri de astfel de situații, folosește un VPN. Acestea sunt rețele private virtuale și practic rutează traficul tău de internet către un server aflat într-o altă parte a Pământului.

De asemenea, majoritatea serviciilor VPN sunt echipate cu sisteme performante de protecție și în același timp criptează traficul făcând heackerilor sarcina de a fura mult mai dificilă.

#3: Nu te lăsa păcălit

Dacă ai nevoie de ajutor pentru efectuarea unor operațiuni bancare, asigură-te că numerele de telefon pe care le apelezi aparțin într-adevăr băncii. De foarte multe ori, criminalii informatici folosesc website-uri clonate ale băncilor pentru a te păcăli și a îți fura datele.

Top Tip: În general, numărul de telefon oficial al băncilor este înscris pe spatele cardului. Nu suna niciodată la numere de pe internet.

Acestea fiind spuse, ține minte faptul că internetul, deși deschide foarte multe oportunități, poate ascunde și foarte multe pericole. Protejează-ți identitatea în online și folosește doar servicii sigure.

Advertisment
Advertisment