Tehnologie

Cât De Vulnerabile Sunt Mașinile La Atacurile Cibernetice?

Într-o eră în care aproape orice dispozitiv sau tehnologie este controlată prin internet, ne-am întrebat... cât de vulnerabile sunt autoturismele la atacurile hacker-ilor?

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Odată cu apariția primelor mașini smart, au apărut și noi oportunități de dezvoltare și inovație. Dar asta nu este tot, tehnologia oferă de asemenea criminalilor cibernetici o „cheie de acces” a automobilelor noastre.

Securitatea cibernetică în industria auto

Adevărul este că în prezent, securitatea cibernetică în industria auto se află încă la început. În anumite privințe, s-ar putea spune de asemenea că aceasta este aproape inexistentă.

Advertisment

În fiecare lună, noi cazuri prin care hacker-ii fură autoturisme cu ajutorul unor anumite dispozitive sunt raportate poliției. Din nefericire, spune un profesor de criminalistică din SUA, „în prezent nu înțelegem pe deplin cum funcționează securitatea cibernetică în automobilistică”.

Advertisment

Cu toate acestea, marile companii au declarat că investesc anual milioane de dolari în această privință.

Ce riscuri prezintă o mașină smart?

Mașinile contemporane sunt fabricate cu sisteme Wi-Fi integrate, au chei inteligente și pot fi pornite cu ajutorul telefonului mobil. În condițiile acestea, dar luând în calcul și faptul că un astfel de autoturism de lux poate costa chiar și câteva sute de mii de euro, nu este de mirare faptul că hacker-ii își îndreaptă atenția către acestea.

Conform specialiștilor în securitate cibernetică, totuși, mașinile smart prezintă mai mult decât riscul de a fi furate. Una dintre problemele majore la care aceștia fac referire este aceea a compromiterii sistemelor de siguranță ale mașinii.

De exemplu, dacă un hacker primește acces la computerul automobilului, acesta ar putea modifica cu ușurința parametrii senzorilor din sistemului de frânare, iar acest lucru ar putea avea efecte fatale.

Cum ne putem proteja mașina împotriva hacker-ilor?

În prezent, este relativ greu de răspuns acestei întrebări. Specialiștii solicită în primul rând producătorilor să își asume mai mult responsabilitatea în această privință.

Astfel, asemeni telefoanelor mobile, care primesc update-uri de securitate periodic, aceștia le cer producătorilor auto să trimită proprietarilor update-uri de software ori de câte ori o breșă de securitate este identificată.

De asemenea, având în vedere lipsa unui antivirus, este indicat să evitați utilizarea internetului pe consola autoturismului. Este de înțeles faptul că vreți să profitați la maxim de funcțiile automobilului, dar până când tehnologia va evolua în sensul acesta, poate este mai indicat să accesați internetul de pe telefon…

Advertisment
Advertisment