Tehnologie

Ai o Casă Smart? Cel Mai Probabil Ești Spionat Fără Măcar Să Știi

De la becuri și până la termostat, sistemele smart home ar putea colecta și înregistra date despre tine, fără ca măcar tu să știi. Iată ce poți face pentru a împiedica acest lucru.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Într-o eră în care din ce în ce mai multe persoane au acces la case smart, iar heackerii pot compromite sistemele de securitate doar din cauza unei erori de programare a becurilor, intimitatea și protejarea datelor pot fi din ce în ce mai greu de realizat.

Centrul Național pentru siguranță Cibernetică din America a emis de curând un avertisment prin care atrăgea atenția posesorilor de camere și monitoare pentru bebeluși smart să revizuiască setările privind securitatea, pentru propria lor protecție.

Advertisment

Ne uităm „împreună” cu televizorul

FBI a avertizat utilizatorii de televizoare inteligente cu privire la faptul că acestea ar putea asculta și chiar înregistra comportamentul celor din jur. Majoritatea dintre noi, fie deținem, fie avem acces la un smart TV. Cu toate acestea, cel mai probabil nu am citit termenii și condițiile despre protecția datelor.

Advertisment

Aceasta este de obicei o greșală comună. Televizoarele din ziua de astăzi se conectează la internet, iar heackerii le pot accesa relativ ușor. În plus, multe dintre acestea sunt prevăzute cu un ACR (sistem de recunoaștere automat).

Oficial, acest sistem urmărește comportamentul utilizatorilor pentru a le oferi o experiență TV îmbunătățită. În realitate, acesta are mai degrabă rolul de a te spiona. Datele astfel colectate sunt folosite de producător pentru a își îmbunătăți strategia de marketing.

Dezactivarea acestei funcții diferă de la un brand la altul, însă în general se găsește în setările generale ale televizorului. Dacă ai nevoie de ajutor în plus, cu un search pe Google, cu siguranță vei găsi răspunsul.

Securizează camerele de supraveghere

Camerele de supraveghere – și sistemul de securitate al casei – sunt cele mai targetate de heackeri. Avâd în vedere faptul că acestea înregistrează tot ce se întâmplă în casă, conexiunea lor la internet ne poate expune foarte mult.

Dacă nu ai deja un sistem de securuitate pentru acestea, discută cu cei care le-au instalat. Ar trebui să le ceri să te informeze cu privire la aspectele despre securitatea datelor tale. Dacă acestea nu dispun de un sistem de securitate cibernetică, s-ar putea să nu te protejeze, ci mai degrabă să te expună răufăcătorilor.

Securitatea cibernetică este un puct extrem de sensibil în ziua de azi, iar citirea termenilor și a condițiilor ar trebui să devină un obicei.

Advertisment
Advertisment