Tehnologie

11 Motive Pentru a Renunța la Windows în Favoarea Linux

Indubitabil, Windows este cel mai iubit sistem de operare printre români. Totuși, deși poate nu ai auzit de Linux, acesta ar putea funcționa mult mai bine pe laptopul tău.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

La fel ca și Windows, Linux este un sistem de operare. Totuși, Linux ar putea avea mult mai multe beneficii, comparativ cu Windows. În articolul de mai jos vom discuta despre avantajele acestui sistem de operare.

Linux este open source

Pentru a face o comparație mai puțin savvy, Windows este ca o mașină sub capota căreia nu poți vedea ce se întâmplă. Linux, pe de altă parte, este open source. Acest lucru înseamnă că întreg codul din spatele sistemului este disponibil oricui.

Advertisment

S-ar putea ca acum să nu fie atât de important pentru tine. Totuși, odată ce vei începe să utilizezi Linux, vei înțelege avantajele acestui aspect.

Advertisment

Securitate

Deoarece este un sistem foarte popular, Windows este constant atacat de hackeri. Nici Linux nu este complet ferit de atacurile acestora, dar este totuși mai sigur.

Deși este relativ greu de explicat, modul de operare al Linux îl face mai sigur, în comparație cu sistemul dezvoltat de Microsoft. Chestiuni precum conceptele, managementul pachetelor și alte feature-uri le face mai grea munca criminalilor cibernetici.

Laptopurile vechi vor funcționa mai rapid

Pe măsură ce sistemele de operare se dezvoltă, acestea sunt din ce în ce mai complexe. Astfel, dacă vei instala Windows 10 pe un laptop vechi, cel mai probabil acesta va funcționa greoi.

Linux are versiuni care se pot adapta cu succes chiar și pentru cele mai vechi dispozitive. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care marea majoritate a serverelor rulează cu acest sistem de operare.

Perfect pentru programatori

Dacă plănuiești să înveți un limbaj de programare, trebuie să știi că Linux suportă aproape toate tehnologiile (Python, Java, Perl, Ruby etc.). În plus, există nenumărate software-uri care te vor ajuta să aplici aceste tehnologii în practică.

De asemenea, terminalul Linux este mult superior celui de pe Windows. Una dintre versiunile acestuia, Kali, este de altfel perfect pentru cei care vor să învețe white hat hacking.

Personalizare

Unul dintre marile avantaje ale sistemului de operare Linux este accesul la personalizare. Dacă îți place să „îți bagi nasul” prin lucruri, Linux este perfect pentru tine.

Pe lângă o varietate de teme disponibile, poți folosi aplicații precum Conky pentru a afișa informații despre sistem pe desktop. În plus, în ceea ce privește wallpaper-urile, Linux aproape că nu are limite.

Concluzie

În concluzie, deși poate ești obișnuit cu Windows, Linux s-ar putea să fie o opțiune mai bună. În plus, pe alocuri, cele două sunt chiar asemănătoare. S-ar putea să nici nu observi diferența.

Dacă vrei să experimentezi cu acest sistem de operare, instalează-l prima dată pe un virtual machine. Astfel, nu vei pierde fișierele, iar dacă nu îți place, nu va trebui să reinstalezi Windows-ul.

Advertisment
Advertisment