Extern

Insulele Kurile au fost scuturate bine de cutremur

Nordul Pacificului atacat de un seismul cu magnitudinea de 7,5. Rusia și Japonia este lovită de cutremur azi 25 martie.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Insulele Kurile au suferit un cutremur deosebit de puternici în această dimineață. Seismul a avut magnitudinea 7,5. Având în vedere intensitatea cutremurului s-a produs o alertă de tsunami.

Avertisment de tsunami pentru zonele apropiate din insulele Kurile dar și pentru Hawai

Institutul american de geo fizică, anunță că epicentrul seismului s-a produs la o distanță de 219 kilometri zona sud-est de Severo-Kuril’sk.

Advertisment

Centrul de avertizare Pacific aduce informații clare și spune că valurile se pot intensifica pana la 1000 de kilometri de epicentrul cutremurului. Având în vedere că se poate extinde pe o suprafață așa de mare prezintă un foarte mare pericol.

Advertisment

Un anunț important vine și din partea centrului național de avertizare SUA. După ce s-au făcut analize amănunțite s-a stabilit că există un nivel ridicat de pericol și pentru Coasta de Vest a Americii.

Cutremurul s-a produs la o distanță de 657 kilometri nord est de Sapporo-shi, Japonia și la o distanță de 479 de kilometri de Yuzno-Sakhalinsk, Rusia. Prin urmare, același cutremur a avut consecințe dure în ambele țări. În Japonia, seismul a ajuns la magnitudinea de 7,8.

Insulele Kurile, lovite a doua oară de seism în luna martie

Insulele Kurile se întind pe o suprafață de aproximativ 1.200 de kilometri. Acestea despart de fapt Marea Ohotsk de Oceanul Pacific fiind plasată undeva la mijloc.

Insulele Kurile au mai fost lovite de curând de un alt cutremur. Pe dată de 13 martie a apărut un alt cutremur cu o magnitudine de 6,9 pe scară Righter.

Această zonă face parte din Federația Rusă dar este și parte din regiunea Sahalin. Japonia consideră că ea deține controlul suprem asuora insulelor Kurile.

Sunt o grămadă de dispute între cele două țări pentru că insulele se află pe ambele teritorii. În zona insulelor Kurile locuiesc 19.000 de oameni. Populația se află într-un real pericol în perioada în care apar cutremure. Acestea lovesc cu cruzime de cele mai multe ori și se intensifica tot mai mult în ultimul timp.

În zona unde s-a produs cutremurul, autoritățile au luat decizia de a evacua un număr de 2.500 de locuitori care locuiau într-un mic orășel. Această zonă este grav afectata de tsunami.

Insulele Kurile se află în apropierea oceanului Pacific facilitează cumva apariția tsunami-urilor. Centrul național de avertizare vine mereu în sprijinul populației cu informații clare în timp real.

Advertisment
Advertisment