Stil de viață

Obiceiuri și tradiții de Nașterea Preacuratei. Aprindeți candela ca să alungați spiritele rele

Primul praznic din anul bisericesc care începe la 1 septembrie, este sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, prăznuită pe 8 septembrie. Momentul este  plin de obiceiuri și tradiții, care sunt păstrate și astăzi cu sfințenie.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pentru a cinsti cum se cuvinte sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, trebuie să cunoașteți ce obiceiuri și tradiții sunt în această zi de mare însemnătate.

Obiceiuri și tradiții de Nașterea Preacuratei. Aprindeți candela ca să alungați spiritele rele

Potrivit istoriei, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a început să fie prăznuită încă din secolul al V-lea, între Sinodul III Ecumenic (431) și Sinodul IV Ecumenic (451). Ziua de 8 septembrie este plină de obiceiuri și tradiții de care credincioșii țin cont.

Advertisment

Astfel, tradiția spune că pentru a fi feriți de ghinion și boală, nimeni nu are voie să aprindă focul în casă în preajma Nașterii Maicii Domnului. În ziua de 8 septembrie, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor și vor primi pruncul mult dorit. Iar cele care sunt însărcinate să înalțe rugăciuni pentru naștere ușoară.

Advertisment

Femeile nu au voie să spele sau să coasă

Nu trebuie să lipsească din case candela aprinsă pentru ca spiritele rele să fie alungate, iar Maica Domnului preamărită. Pentru a nu atrage răul asupra familiei, femeile nu au voie să coasă sau să spele. Pe de altă parte, bărbații trebuie să lăse treaba pentru altă zi, altfel se spune că se vor lovi. În unele părți ale țării, există superstiția că oalele gospodinelor care gătesc înainte de sărbătoarea Sfintei Marii Mici se vor vărsa și le va arde copiii.

Se împart struguri pentru sufletul morților

Pentru ca celor trecuți în lumea drepților să le fie iertate păcatele, se împart struguri pentru sufletul morților. Nu în ultimul rând se crede că toamna va fi urâtă, dacă va ploua pe 8 septembrie. Începând cu sărbătoarea Nașterii Domnului, păsările călătoare vor pleca spre țările calde, iar insectele se vor ascunde în pământ.

 

Advertisment
Advertisment