Politică

Tăriceanu vrea să înființeze comisia de anchetă “Sparanghelul”

Președintele ALDE e hotărât să înființeze o comisie parlamentară de anchetă pentru "operațiunea Sparanghelul". 

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pe durata stării de urgență, foarte mulți români au plecat la muncă în Germania. Acest lucru a stârnit diverse controverse și critici la adresa Guvernului. Chiar și Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a criticat actuala guvernare.

Tăriceanu vrea să înființeze o comisie de anchetă

Președintele ALDE spune că nu urmărește să ancheteze motivul pentru care au plecat românii la muncă în Germania. El spune că e dreptul fiecăruia să aleagă unde să trăiască și să muncească.

Advertisment

În schimb, Tăriceanu dorește să ancheteze motivul pentru care este permisă munca în zone în care sunt mai mult de 100 000 de persoane depistate cu Covid-19. Asta se întâmplă în condițiile în care în România nu se poate, deși sunt sub 7 000 de oameni infectați.

Advertisment

Tăriceanu informează că scopul comisiei ar fi să afle cum se poate că o conversație între președinții român și german să adune 2 000 de români la un loc în plină stare de urgență.

Liderul ALDE spune că mulți dintre cetățenii din zonele carantinate au fost urcați în autobuze și trimiși în Aeroportul din Cluj, fără să fie opriți de vreun filtru de poliție. În același timp, 9 000 de români erau sancționați pentru că nu respectau interdicțiile.

Tăriceanu e de părere că dacă românii respectivi au voie să muncească în Germania, ar trebui că și cei din țară să poată munci. El vrea să afle cine a intervenit pentru a fi permis exportul de forță de muncă.

Acesta consideră că e inacceptabil că 2 000 de români să circule atât de mult în 24 de ore fără să fie opriți de nimeni pentru a fi întrebați de sănătate, de declarație pe propria răspundere sau de orice altceva.

Muncitorii români s-au înghesuit să plece la muncă

Cetățenii au plecat cu 15 avioane, 12 din Cluj și 3 din București. Nu s-au respectat măsurile de distanțare socială, iar toate aceste lucruri au fost criticate dur de mai multe persoane politice.

Este posibil că mulți alți români să plece în Germania și în următoarele săptămâni. Fermierii germani se bazează în mare parte pe lucrătorii români, bulgari și polonezi pentru culesul de sparanghel, căpșuni și zmeură.

Muncitorii români primesc aproximativ 9 euro pe ora pentru munca prestată și li se oferă locuințe de grup de la fermă.

Advertisment
Advertisment