Politică

Senatorii dezbat și votează autonomia Ținutului Secuiesc

Senatorii dezbat și votează proiectul referitor la autonomia Ținutului Secuiesc. Legea a fost aprobată tacit, iar partidele aruncă vina de la unul la altul.

Miercuri, senatorii au fost convocați în ședință, de la ora 14:00. Singurul proiect aflat pe ordinea de zi este referitor la autonomia Ținutului Secuiesc. Această lege a reprezentat subiect de conflicte politice miercuri dimineață.

Senatorii votează autonomia Ținutului Secuiesc

Aleșii s-au certat după ce proiectul a fost adoptat tacit în Camera Deputaților. Această metodă de adoptare înseamnă că legea nu a ajuns pe ordinea de zi, nefiind dezbătută. Astfel, a trecut automat de prima cameră, neavând nevoie să fie votată de deputați.

Senatul reprezintă camera decizională, însă partidele anunță că vor respinge proiectul celor trei parlamentari UDMR. Robert Cazanciuc, liderul interimar la Senatului a informat pe Facebook că PSD nu e de acord cu acest proiect.

Adoptarea tacită a legii a dus la diverse conflicte între parlamentari. Aceștia s-au acuzat între ei de „iresponsabilitate” pentru că „au uitat” de acest proiect. Prim-ministrul Ludovic Orban i-a acuzat pe cei care conduc camera că nu au pus legea pe ordinea de zi. Totodată, el a făcut cunoscut faptul că PNL va vota împotrivă.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a spus că autonomia Ținutului Secuiesc este un „troc politic” între PSD și UDRM. El a acuzat social-democrații că prioritizează interesele partidului în detrimentul intereselor naționale.

Acesta a adăugat faptul că întreaga responsabilitate pentru adoptarea tacită a proiectul este a majorității „toxice” PSD și a aliaților săi. Roman adaugă faptul că autonomia ar însemna o „dezintegrare teritorială”.

Pe de altă parte, PSD a dat replica prin Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. El a spus că liberalii „mimează naționalismul”, dar că ei sunt cei vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului. Mai mult, el adaugă că reprezentanții PNL au venit infectați în Parlament și nu s-au putut ține ședințe.

Uniunea Salvați România e de părere că PSD a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi. Astfel social-democrații „se îmbracă în costume populare”, dar „lasă să treacă un asemenea proiect fără ca deputații să poată spune ceva”.

Și președintele Klaus Iohannis a avut o reacție acidă

Președintele României a făcut declarații referitoare la proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Șeful statului a aruncat vina pe Partidul Social Democrat. El a subliniat consecințele unei „majorități toxice”.

Klaus Iohannis a ținut să asigure românii că atât timp cât va fi el președinte, o astfel de lege nu va trece. El e de părere că Marcel Ciolacu și Viktor Orban, premierul Ungariei, au o înțelegere.

Șeful statului a adăugat că în astfel de momente se observă de ce erau necesare alegeri anticipate. El crede ca majoritatea actuala din Parlament lucrează în propriul interes, nu în interesul României.


TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: