Politică

Șeful Fondului Proprietatea avertizează despre „anul pierdut”

Instabilitatea politică ar putea întârzia revigorarea mult așteptată a programului de privatizare blocat al României, deoarece speranțele pentru alegerile anticipate vor dispărea.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Economia României se confruntă cu „un alt an pierdut”, cu puține progrese în ceea ce privește reformele cheie, dacă încercările de a aduce alegerile parlamentare nu au reușit, a avertizat șeful fondului local de investiții listat Fondul Proprietatea.

“Avem nevoie de un guvern complet mandatat, care să poată lua măsurile necesare pentru repararea daunelor cauzate de guvernul anterior”, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton România, care administrează fondul.

Advertisment

Politica românească

Politica românească este în flux încă din octombrie, când o coaliție condusă de Partidul Social Democrat populist (PSD) a fost eliminată printr-un vot de încredere după mai puțin de trei ani la putere. „Impozite de lăcomie” Guvernul PSD a înfuriat investitorii și întreprinderile locale cu o serie de politici economice populiste, inclusiv un pachet radical de „taxe de lăcomie” sectoriale și plafoane pentru prețul energiei – cunoscut sub numele de ordonanța 114 – care a fost introdus la sfârșitul anului 2018.

Advertisment

Încercările repetate de a inversa îmbunătățirea guvernanței corporative la întreprinderile de stat (SOE), puse în aplicare la cererea FMI și a Comisiei Europene după salvarea României în 2009, au fost, de asemenea, condamnate de reformatori.

În noiembrie s-a format un nou guvern de coaliție condus de Partidul Național Liberal (PNL) sub conducerea premierului Ludovic Orban și a început imediat demontarea moștenirii PSD. Legislația pentru anularea majorității măsurilor din ordonanța 114, inclusiv impozitele pe activele bancare și cifra de afaceri a companiilor de energie, a fost introdusă la sfârșitul lunii decembrie.

Anunțuri oficiale cu șeful Fondului Proprietatea

Noua administrație a anunțat, de asemenea, planurile pentru eliminarea treptată a plafoanelor la prețurile la gaz și electricitate, care vor fi finalizate până la începutul anului 2021. Ordonanța 114 a fost aproape un val de deces pentru piețele de capital din România – Johan Meyer, Franklin Templeton România.

Cei care au decis politicile PNL au promis, de asemenea, să reînvie programul de privatizare blocat al României, care a fost în așteptare de la suma de 600 milioane USD pentru utilitatea Electrica din iunie 2014.

Cel mai mare bun scos la vânzare este producătorul de hidroenergetică Hidroelectrica, care a fost de asemenea listat în 2014, dar în schimb a intrat în insolvență. O încercare de a reporni procesul de la sfârșitul anului 2016 a fost abandonat în urma alegerii guvernului PSD.

Statul român deține 80% din Hidroelectrica, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea. Fondat pentru a compensa românii care au pierdut proprietatea sub comunism, fondul deține mize în 19 întreprinderi controlate de stat. Este gestionat de Franklin Templeton din 2010 și a fost listat la Bursa din Londra în 2015.

Atât Fondul Proprietatea, cât și statul român vor vinde acțiunile existente în OPI Hidroelectrica. Pe baza fiecărei vânzări cu o participație de 10%, Franklin Templeton pune valoarea listării la aproximativ 1,2 miliarde de dolari. IPO va fi prima din România din noiembrie 2017.

Șeful Fondului Proprietatea

Activele românești au suferit o scădere dramatică la sfârșitul anului 2018. Johan Meyer, Franklin Templeton România „Ordonanța 114 a fost aproape un val de deces pentru piețele de capital din România”, spune Meyer.

Reversarea treptată a unora dintre elementele mai nocive ale legislației ca răspuns la impulsionarea pieței de către sectorul privat și partidele politice de opoziție a determinat însă o redresare constantă.

Indicele BET al blue-cip-urilor din România a crescut cu 44% anul trecut față de un nivel scăzut la jumătatea lunii ianuarie și a adus câștiguri în acest an, înainte de a fi lovit de vânzarea pieței globale la mijlocul lunii februarie.

Hidroelectrica selectează în prezent consilieri juridici și echitate pentru IPO. Meyer remarcă însă că acordul ar putea dura mai mult de un an pentru a ajunge pe piață. „Nu se va întâmpla peste noapte”, spune el.

„Perioada probabilă, care înlătură capetele politice, este al doilea trimestru din 2021. „În comparație cu acum câțiva ani, însă, astăzi, diferența este că avem un acționar majoritar care este complet aliniat la principiul dezvoltării piețelor de capital și listarea SOE-urilor.”

IPO de succes al Hidroelectrica

Un IPO de succes al Hidroelectrica ar putea să stabilească scena vânzării unui ambreiaj de active mai mici de stat. Fondul Proprietatea deține, de asemenea, mize în Aeroportul București, producătorul de sare Salrom și portul Constanța, toate fiind alocate privatizării.

În noiembrie, ministrul finanțelor PNL, Florin Citu, și-a exprimat entuziasmul pentru o listare publică de 20% a CEC Bank, a șaptea cea mai mare creditoare a României.

Banca, care a primit o majorare de capital de 200 de milioane de euro la sfârșitul anului trecut, este deținută integral de stat. Guvern cu toate acestea, progresele realizate în planurile de privatizare vor necesita formarea unui guvern care să poată comanda o majoritate în parlamentul României. Guvernul de coaliție format în octombrie nu a avut majoritate.

Prin urmare, președintele centrist al Orban și al României, Klaus Iohannis, au făcut eforturi să prezinte alegerile parlamentare programate pentru toamnă pentru a pune capăt instabilității și a valorifica conducerea PNL la urne.

Accelerarea procesului

Accelerarea procesului necesită un vot de neîncredere în guvern, care a fost înființat și trecut la începutul lunii februarie, precum și respingerea de către parlament de două ori în succesiunea unui nou prim-ministru desemnat.

Cu toate acestea, nominalizarea lui Iohannis pentru Orban pentru acest post a fost declarată neeligibilă de Curtea Constituțională a României la 24 februarie, pe baza faptului că a fost făcută doar pentru a declanșa respingerea de către PSD și deci alegerile anticipate. În aceeași zi, președintele nu a reușit să câștige sprijin parlamentar pentru un alt guvern interimar condus de PNL.

Două zile mai târziu, el a cerut fostului ministru de finanțe Citu să încerce să formeze un guvern de tranziție. Analiștii de la Raiffeisen Bank International (RBI) au declarat că hotărârea judecătorească a redus șansele alegerilor anticipate la aproximativ 50%, adăugând că respingerea de către Parlament a guvernului interimar propus „a demonstrat clar că partidele de opoziție au mijloacele de a prelungi sau chiar deraia procedura” .

Pentru a primi mai multe povești despre piețele emergente, înregistrați-vă la alertele

Advertisment
Advertisment