Politică

Premiul European “Coudenhove-Kalergi” pentru Klaus Johannis

Președintele Klaus Iohannis a primit miercuri Premiul European "Coudenhove-Kalergi" pentru anul 2020, acordat pentru meritele deosebite de politician, dedicarea față de valorile europene și contribuția deosebită la integrarea României în comunitatea europeană.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni sediul Președenției României, iar premiul a fost înmânat de către Alteță Să Serenisima, Prințul Nikolaus von Liechtenstein. Acesta este și președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. Invitat de onoare la ceremonie a fost chiar Donald Tusk, președintele Partidului Popular European și fost președinte al Consiliului European.

Președintele Johannis a demonstrat atașament și dedicare pentru valorile europene. În plus, a contribuit decisiv la consolidarea integrării României în cadrul comunității statelor europene. Atitudinea politică a președintelui a oferit un exemplu de coeziune la valorile Europene. Toate acestea s-au întâmplat într-o perioada în care Europa se confruntă cu numeroase provocări și dificultăți. De aceea, decizia de acordare a Premiului European Coudenhove-Kalergi pentru anul 2020 președintelui României a venit că o încununare a eforturilor acestuia. Klaus Iohannnis s-a luptat să alinieze Româna în rândul statelor Europei.

Advertisment

Despre premiul Kalergi

La fiecare doi ani, Societatea Europeană Coudenhove-Kalergi decernează această distincție prestigioasă unei personalități care a contribuit la elaborarea proiectului unei Europe Unite și prospere, așa cum a visat marele vizionar Richard von Coudenhove-Kalergi.

Advertisment

Richard von Coudenhove-Kalergi (1894-1972) a elaborat ideea unei Europe unite la puțîn timp după Primul Război Mondial. Aceasta a venit că o reacție la ideile totalitare ale fascismului și comunismului. În 1923, Kalergi a fondat Uniunea Pan-Europeană, sprijinand fondarea instituțiilor europene. Coudenhove-Kalergi a fost prima persoană laureată al Premiului Carol cel Mare al orașului Aachen, în 1950.

Coudenhove-Kalergi a fost o personalitate deosebită a secolului 20. Acesta a luptat pentru ideea europeană, aflându-se în perioada interbelică alături de toate inițiativele privind crearea unei Europe unite.Proiectul european al lui Kalergi a ajuns să prindă viață în zilele noastre, prin implementarea multor măsuri care privesc Uniunea Europeană și colaborarea strânsă dintre statele membre.

De-a lungul timpului, multe personalități europene și din lumea largă au avut onoarea să primească premiul Coudenhove-Kalergi. De exemplu Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene (2014), Herman Van Rompuy, președinte al Consiliului European (2012), Angela Merkel, cancelar al Germaniei (2010), Helmut Kohl, cancelar al Germaniei (1990), Ronald Reagan, președintele SUA (1992). Și fostul președinte al României Emil Constantinescu a primit acest premiu.

Conspirația Coudenhove-Kalergi este o teorie conspirationista de extremă-dreapta. Conform acesteia, în Uniunea Europeană se va încerca amestecarea raselor albe europene cu alte rase prin intermediul imigrației. Teoria a fost propusă de către Richard von Coudenhove-Kalergi și promovată în mediile aristocratice europene. Din păcate, anumite grupări extremiste lansează aceste acuzații la adresa autorului lucrării Pan-Europa, o profeție politică ce cuprinde primul model concret de edificare a unității europene.

Advertisment
Advertisment