Politică

PLUS vrea introducerea testării “pooling” în toată țara

PLUS e de părere că în România e nevoie de anumite măsuri complementare pentru a opri răspândirea virusului.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Partidul condus de Dacian Cioloș informează că țara are nevoie de un plan clar, nu de relaxarea măsurilor. Conform formațiunii, se impune o strategie de organizare la nivel național.

Partidul recomandă introducerea testării “pooling”

Reprezentanții PLUS informează că această metodă a fost dezvoltată cu succes și permite creșterea semnificativă a capacității de identificare a coronavirusului. Testarea “pooling” e produsul cercetătorilor de la Crucea Roșie Frankfurt și al Institutului pentru Virusologie Medicală din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt.

Advertisment

Echipa executivă a PLUS Sănătate a propus o strategie concretă, care să asigure întoarcerea rapidă a oamenilor la domiciliul din țară. Totodată, ar reduce riscul de răspândire a virusului în comunitate prin carantină de scurtă durata.  Acest lucru s-ar face cu ajutorul testării de tip “pooling”.

Advertisment

Testarea de acest fel presupune recoltarea de probe individuale de la un grup de oameni și analiza unei singure probe, alcătuită din amestecarea probelor de la întreg grupul. De exemplu, metoda s-ar aplica în cazul călătorilor care se întorc în țară cu același autovehicul sau membrii unei familii care călătoresc împreună.

În cazul în care un test ar ieși pozitiv, ulterior s-ar analiza individual testele fiecărui membru din grup, iar, între timp, membrii grupului stau în carantină instituționalizată. Persoanele care intră în țară ar urmă să fie plasate în carantină instituționalizata în timpul necesar prelevării și analizării testelor.

Persoanele simptomatice ar fi testate de la început în mod individual, la institutul Covid-19 din județul respectiv.

Ulterior, grupurile de persoane care nu prezintă simptome, cu rezultate negative în urma testării, ar putea mere în izolare la domiciliu pentru 14 zile, fiind supravegheate de DSP, medici de familie și reprezentanți ai MAI. Măsura ar fi menită să prevină posibilitatea unui rezultat fals-negativ.

Grupurile de persoane asimptomatice care au fost testate pozitiv, ar rămâne în carantină instituționalizată, supravegheată medical. În funcție de capacitatea de testare, s-ar putea efectua testarea individuală pentru fiecare membru al grupului.

Avantajele metodei recomandate de PLUS

În această situație, costurile ar fi reduse. Până acum, doar cheltuielile pentru cazarea și masă unei persoane carantinate 14 zile era de până la 300 de lei pe zi. Asta înseamnă 4 200 de lei pentru fiecare persoană, pe durata perioadei de carantină.

De asemenea, riscul de infectare intracomunitară ar fi unul mai mic. În comunitate ar urmă să ajungă doar cetățenii care au rezultate negative la testarea grupului. Astfel, riscul de transmitere intracomunitară ar fi unul semnificativ mai scăzut.

Metoda de tip “pooling” este folosită deja în Israel și India. Totodată, este recomandată de autoritățile din Germania și Statele Unite. În România, e deja utilizată în Oradea, pentru persoanele care se află în carantină.

Advertisment
Advertisment