Politică

Coronavirus poate fi o problemă politică

Coronavirus nu e doar o boală de sănătate, ci poate fi și una politică.

Advertisment
Advertisement

Urgența coronavirusului se transformă rapid într-una dintre cele mai grave, precum o problemă politică și socială ale epocii moderne – iar liderii americani abia încep să înțeleagă sarcina titanică din fața lor.

Realitățile pe termen lung sunt stabilite pentru americani pe fondul apelurilor la o mobilizare națională în stilul celui de-al doilea război mondial pentru a lupta împotriva pandemiei, iar politicienii profund preocupați de combaterea acesteia compară semnificația istorică a crizei cu calamitatea gripei din 1918, Marea Depresiune și 9/11.

Advertisment

Nu este clar dacă mesajul dur ajunge la urechile tuturor, în special americanilor mai tineri, care sunt esențiali pentru a opri o boală care se răspândește acum ca focul sălbatic înainte de a ajunge la niveluri care ar putea copleși sistemul de sănătate din SUA și din lume.

Advertisment

Coronavirus poate fi o problemă politică în San Francisco

În San Francisco, de exemplu, oamenii au fost văzuți plimbându-se, patinând și mergând pe bicicletă – în ciuda unui ordin de adăpost în loc menit să țină oamenii acasă, cu excepția unor erori esențiale. Experții avertizează că în timp ce tinerii sunt de obicei economisiți de cele mai grave complicații ale Covid-19, ei pot răspândi virusul la persoanele mai în vârstă și mai vulnerabile.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care luptă pentru a salva economia, pictează o imagine îngrozitoare a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Congresul nu acționează – spunând senatorilor că rata șomajului ar putea racheta până la 20%, a declarat pentru CNN o sursă a Senatului GOP.

Un astfel de scenariu de coșmar ar aborda claritatea anilor 1930, și ar depăși mult numărul de oameni fără locuri de muncă după criza financiară din 2008, care a atins un nivel de 9,9%.

Pe fondul semnelor că drama coronavirusului va fi mai lungă, mai scumpă și mai impozabilă pe toleranța umană a țării decât se aștepta, Casa Albă caută o putere extraordinară pentru a opri economia să treacă peste o stâncă. Un plan masiv de stimulare de 1 trilion de dolari – inclusiv 1.000 de cecuri pentru majoritatea americanilor – este mai mare decât Legea recuperării care a ajutat să scoată țara din Marea Recesiune.

Semne încurajatoare

Există câteva semne încurajatoare ale unei cauze comune între Consilierii politici propun o țintă revizuită de 5-5,5%, aproximativ 5% din cea planificată de circa 6% care pare a fi mult peste atingerea Chinei. Dar la Casa Albă există puține răspunsuri cu privire la cea mai critică provocare: un deficit de echipament de protecție pentru personalul medical și mașini de respirație și paturi de unități de terapie intensivă înainte de o venire a pacienților.

Președintele Donald Trump, care a fracturat adevărul și a sculptat o divizare politică profundă pe parcursul unui turbulent trei ani în funcție, se confruntă acum cu una dintre cele mai profunde provocări ale oricărui recent titular al Oficiului Oval. Fiecare cuvânt al său este urmărit pentru a se dovedi că este în sarcina provocării de a lupta cu un inamic care nu a devorat teritoriul aliaților SUA sau a terorii ploii asupra americanilor, dar proliferează nevăzut în rândul populației.

„Trebuie să luptăm cu acest inamic invizibil”, a declarat Trump marți, în condițiile în care peste 1.500 de cazuri noi de coronavirus au ieșit la iveală, numărul morților a fost de peste 100 și virusul încorporat în fiecare stat american.
Trump a continuat să difuzeze miercuri dimineață acoperirea negativă a știrilor, dar a spus că va ține o conferință de presă mai târziu în zi pentru a anunța „știri foarte importante” din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente legate de virus și de această problemă politică.

Ce spun specialiștii?

Dr. Anthony Fauci, principalul specialist al bolii infecțioase din țară, a declarat că ar putea trece  câteva săptămâni înainte să știe dacă regimurile din ce în ce mai stricte de autoizolare vor aplana curba infecțiilor sub un nivel care ar putea prăbuși sistemul public de îngrijire a sănătății.

Comentariul său a fost unul alarmant, deoarece a subliniat că economia nu va rezista doar la o oprire de câteva săptămâni, ci va rămâne inactivă pentru săptămâni, iar lipsa de forță de muncă va dura, posibil chiar luni.

Advertisment
Advertisment