Politică

Anunț oficial privind alegerile locale

În contextul epidemiei de coronavirus Autoritatea Electorală Permanentă cere amânarea alegerilor locale 2020.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Având în vedere situația critică care există la noi în țară la ora actuală se amână alegerile locale. De asemenea., s-ar putea să aibă aceeași soartă și alegerile parlamentare. De îndată ce alegerile  trebuiau să aibă loc în această primăvară este imposibil ca organizarea să fie făcută în timp util.

Coronavirusul se extinde cu repeziciune și face ravagii la nivelul întregii țări. Până când nu se limitează riscul îmbolnăvirilor alegerile nu se pot organiza în nici un fel.

Advertisment

Datorită epidemiei de coronavirus se vor anula alegerile locale

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis o scrisoare în atenția președintelui țării Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, și președinților camerelor Parlamentului. Se cere anularea alegerilor pentru că nu este timp suficient pentru o organizare minuțioasă. Mai mult decât atât, având în vedere că numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere s-ar putea să fie anulate și alegerile parlamentare.

Advertisment

Epidemia de coronavirus îi împiedică să pregătească alegerilor în mod eficient. Drept urmare se solicită modificarea legislației primare, pentru că trebuie să există o alternativă care să susțină operațiunile electorale într-un cadru legal.

Desfășurarea alegerilor locale trebuie să respecte normele legislative

Legea spune că în contextul epidemiei este interzisă formarea de grupuri de oameni în spații închise. Prin urmare nu este posibilă interacțiunea fizică a alegătorilor și a oficialilor electorali.

Un număr mare de persoane sunt implicate pentru colectarea semnăturilor, înregistrarea candidaturilor și a contestațiilor, numărarea voturilor, centralizarea rezultatelor și multe alte activități necesare.

În situația de față acest lucru nu este posibil. Legislația face referire și la procesele electorale în contextul epidemiologic. Legea spune că alegerile ar fi putut avea loc dacă contextul epidemiei se afla cu 3 sau 6 luni înaintea demarării perioadei electorale.

Președintele AEP, susține că și alte țări au recurs la aceeași soluție în caz de epidemie. În acest sens, el a trimis în atenția președintelui un proiect de lege valabil pentru situația în care se va depăși data de 13 aprilie.

În baza acestui proiect de lege întocmit de către Autoritatea Electorală, atât mandatul primarului cât și mandatele consilierilor locali și județeni se prelungesc în perioada stării de urgență. Drepturile lor rămân în vigoare până ce se fac noile alegeri.

Premierul, Ludovic Orban nu era așa de sigur la început că se vor amâna alegerile locale. Însă văzând situația actuală și bilanțul îmbolnăvirilor zilnice, consideră că acesta este cea mai bună soluție. Nimeni nu se gândea că epidemia de coronavirus o să aibă o evoluție așa de rapidă.

Advertisment
Advertisment