Politică

Alegerile locale se vor amâna

Românii nu vor mai fi chemați la urne la începutul acestei veri, așa cum ar fi trebuit. Pandemia de coronavirus îi obligă pe conducători să mute alegerile.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Evoluția într-un ritm foarte rapid a virusului asiatic creează tot mai multe probleme în România. Numărul cazurilor de persoane infectate devine mai mare pe zi ce trece.

Criză medicală ia amploare, spitalele începând să fie depășite. Totodată, multe persoane din cadrul medical aleg să își dea demisia. Acestea se tem pentru sănătatea lor și a familiilor. Un alt motiv e reprezentat de lipsa echipamentelor de protecție.

Advertisment

De asemenea, mediul economic este puternic afectat. Nici sportul nu a scăpat, competițiile find suspendate, iar jucătorii având salarii reduse. Astfel, consecințele pandemiei vor fi resimțite mult timp, chiar și după ce vom scăpa de acest virus.

Advertisment

Scenarii pentru alegerile locale

Organizarea scrutinului ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii iunie. În contextul pandemiei de coronavirus, acest lucru e imposibil. Chiar dacă până în iunie vom scăpa de Covid-19, tot nu se vor putea organiza la timp.

Precampania, strângerea de semnături și campania efectivă ar fi urmat să înceapă în scurt timp, lucru care este imposibil în situația actuală. România e în izolare totală și încearcă să reducă pe cât posibil interacțiunile sociale.

Astfel, o posibilitate a organizării de alegeri locale este în această toamna. De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă a venit recent cu o propunere. Conform acesteia, scrutinul ar trebui să aibă loc în termen de cel mult 6 luni de la momentul încetării stării de urgență.

Un alt scenariu luat în calcul este organizare alegerilor locale în primăvara anului 2021. Guvernul ia în considerare această posibilitate, întrucât starea de urgență s-ar putea prelungi până în luna mai.

Alegerile parlamentare ar putea fi și ele afectate

În cazul în care alegerile locale s-ar desfășura în toamna acestui an, Guvernul ia în calcul organizare de alegeri parlamentare anticipate. Astfel, ambele scrutine se vor desfășura în același timp.

Sursele anunță că ar există susținere din partea tuturor partidelor pentru această varianta. Până la izbucnirea epidemiei, partidele aveau păreri împărțite în privința organizării de alegeri anticipate.

În contextul actual pare însă că parlamentarii se pun de acord, iar posibilitatea de a ne alege deputații și senatorii în această toamna prinde contur. Alegerile parlamentare ar avea loc, în mod normal, în iarna următoare.

Advertisment
Advertisment