Politică

ALDE vrea ca parlamentarii să fie prezenți în plen

Membrii partidului condus de Tăriceanu vor ca parlamentarii să revină în plen. Vosganian crede că dezbaterile online sunt limitate.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Din cauza pandemiei de coronavirus, aleșii României își desfășoară activitatea prin intermediul online-ului. Această măsură a venit ca o încercare de a stopa răspândirea Covid-19.

ALDE cere ca parlamentarii să fie prezenți în plen

Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE, a solicitat acest lucru pentru dezbaterea și votul privind prelungirea stării de urgență. Acesta consideră că ședințele prin intermediul online au diverse limite.

Advertisment

Vosganian a cerut că Birourile permanente ale celor două Camere să convoace Parlamentul în ședința comună și să solicite prezența în sala a deputaților și senatorilor.

Advertisment

El crede că în ziua precedentă votului, trebuie organizate dezbateri în comisiile parlamentare reunite pe sectoarele de competență. La acestea ar urmă să fie prezenți miniștri de resort sau alte persoane care să reprezinte Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

În ziua în care au loc dezbaterile pe grupuri parlamentare și votul în plenul reunit, Vosganian a cerut prezența la ședința a lui Orban și Vela. El crede că trebuie să li se acorde timp suficient pentru a prezenta intențiile Guvernului și pentru a răspunde anumitor întrebări.

 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ALDE solicită Guvernului să trimită Legislativului OUG referitoare la rectificarea bugetară. Acest lucru s-ar întâmpla cu minim 48 de ore înaintea dezbaterii decretului pentru instituirea stării de urgență.

Scopul ar fi că parlamentarii să cunoască exact costurile prevăzute ale prelungirii stării de urgență și măsurile venit în ajutarea populației și a firmelor.

Vosganian, apel către senatori și deputați

Vosganian a făcut apel la aleși să “repună Parlamentul în rolul sau constituțional”. El crede că e cu atât mai important în contextul stării de urgență și al numeroaselor ordonanțe militare intrate în vigoare.

Acestea, alături de lipsa transparenței în decizii și încercările Guvernului de a tergiversa aplicarea legislației votate de curând, ar da impresia că Parlamentul este neimportant în această perioada.

Vosganian spune că instituția fundamentală a democrației nu ar trebuie să pară un simplu detaliu, nici măcar în această perioada de criză.

Advertisment
Advertisment