Politică

ActiveWatch reacționează în starea de urgență

Se instituie posibilitatea cenzurii iar organizația ActiveWatch susține că prevederile privind combaterea știrilor false nu ar trebui folosite de către autorități.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Nu ar trebui folosit decretul privind introducerea stării de urgență pentru că în acest astfel s-ar putea institui cenzura. ActiveWatch aduce critici dure dar fondate decretului privind instituirea stării de urgență.

Din cauza epidemiei de coronavirus există posibilitatea că tot mai mulți oameni să se îmbolnăvească și să nu se mai facă publice statisticile următoare.

Advertisment

Active Watch privește cu reticență decretul cu privire la instituirea stării de urgență

Organizația Active Watch reacționează în special cu privire la pasajele referitoare la combaterea știrilor false. Decretul privind instituirea stării de urgență într-adevăr instituie și posibilitatea cenzurii. Desigur că se subînțelege necesitatea unei comunicări publice responsabile și nu poate accepta cenzura.

Advertisment

Toți oamenii au dreptul de a fi informați corect de către autorități. Noi trebuie să fim la curent zilnic cu ultimele decizii luate de către experți. Organizația se așteptă la o implementare corectă chiar și în regim de celeritate a reglementărilor în audiovizual.

Potrivit decretului există suficiente legi în vigoare care pot contracara diseminarea de informații false, fără a fi încălcate drepturile constituționale la libertatea de exprimare. Toată lumea trebuie să aibă acces la informații de interes public.

Sunt puse la dispoziție nenumărate informații însă unele îndoielnice

Organizația ActiveWatch, consideră că guvernul este cel în măsură să impună preluarea informațiilor oficiale de către toate instituțiile media. Prin urmare, informațiile  vor fi puse la dispoziția populației iar cetățenii vor evalua singuri calitatea de adevăr.

Nu guvernul deține puterea de a stabili adevărul unei informații pentru că nu vorbim despre dictatură. Trebuie să avem în vedere cu toții că este vorba despre un an electoral. Cei direct interesați să aplice acest decret sunt politicienii ce au un interes major în ceea ce privește rezultatul alegerilor.

Prin urmare ActiveWatch face apel autorităților de a nu profita de prevederile cu privire la contracarea informațiilor false. Este important că acestea să se concentreze în special pe informarea corectă și transparentă a publicului.

Guvernul Orban a reacționat în urma apariției documentului venind în sprijinul populației cu aceste precizări. Dispozițiile prevăzute în decretul Președintelui României în ceea ce privește propagarea de informații false prin intermediul mass-media nu sunt foarte bine înțelese. Se va face o analiză atentă a publicațiilor care difuzează în mod sistematic informații false și se dorește o informare corectă și obiectivă.

În ceea ce privește dispoziția referitoare la eventuala dezactivare a publicației online, emisă de Ministrul Afacerilor Interne se iau măsuri de protecție și prevenire a dezastrelor.

Advertisment
Advertisment