Politică

A fost modificată legea alegerilor locale

În urma pandemiei de Covid-19, scrutinul a fost amânat. Acum, legea alegerilor locale a fost modificată, noua dată urmând să fie stabilită de Parlament.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii iunie a acestui an. Pandemia de coronavirus a dus însă la o amânarea a scrutinului. Acum, legea alegerilor locale a suferit modificări.

Data alegerilor locale nu va mai fi stabilită de Guvern

Proiectul de lege privind amânarea scrutinului și prelungire mandatului aleșilor locali a fost adoptat joi, în Camera Deputaților. Mandatele vor fi prelungite până la sfârșitul anului. Legea a fost schimbată astfel încât să permită Parlamentului să stabilească noua dată, nu Guvernului.

Advertisment

Partidul Național Liberal a fost total nemulțumit de această hotărâre. Acesta a anunțat la finalul ședinței că va contesta legea la Curtea Constituțională a României. Schimbarea legislativă a fost introdusă de către PSD, UDMR, Pro România și ALDE. Proiectul a fost adoptat cu 204 voturi “pentru”, 105 “împotriva” și 7 abțineri.

Advertisment

Victor Ponta e de părere că Parlamentul ar trebui să hotărască data scrutinului, nu “un guvern minoritar”. El crede că astfel, alegerile locale vor fi organizate atunci când va fi sigur din punct de vedere medical.

Parlamentarul social-democrat, Daniel Suciu, a anunțat că PNL e prea ocupat de candidați, chiar dacă România traversează o criză. Kelemen Hunor, liderul UDMR, s-a declarat și el în favoarea deciziei. El crede că Guvernul dorește susținere în Parlament, dar că respinge dialogul.

Alegerile locale trebuiau să aibă loc la începutul lunii iunie

În contextul pandemiei de coronavirus, acest lucru este imposibil. Chiar dacă vom scăpa de Covid-19 până în iunie, activitățile de campanie nu se vor putea organiza la timp.

Astfel, mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la sfârșitul anului, iar procedurile de depunere a listelor electorale vor fi simplificate. Astfel, partidele politice vor avea nevoie de o singură listă de susținători, care să cuprindă 25 000 de semnături.

Dintre aceștia, trebuie să fie 500 de alegători din fiecare județ și municipiul București. Mai există și varianta ca în loc de liste, să se depună o contribuție electorală în contul bancar.

Advertisment
Advertisment