Extern

SUA nu mai finanțează Organizația Mondială a Sănătății

Președintele Donald Trump a decis oprirea finanțării chiar în mijlocul pandemiei de Covid-19.

Advertisment
Advertisement

Întreagă lume se confruntă cu pandemia de Covid-19, care continuă să facă tot mai multe victime. În plină lupta, Organizația Mondială a Sănătății a primit o veste surprinzătoare.

Statele Unite nu mai finanțează OMS

Președintele Donald Trump a luat o o decizie controversată. Acesta a hotărât că Statele Unite nu vor mai finanța Organizația Mondială a Sănătății. Președintele a atenționat încă de acum o săptămâna că va lua această măsură. El s-a declarat nemulțumit de modul în care OMS gestionează situația.

Advertisment

Totodată, Donald Trump crede că organizația ar fi trebuit să ia măsuri mai repede, după ce virusul și-a făcut apariția în China. Antonio Guterres, secretarul-general al ONU, din care face parte OMS, a declarat că pandemia de Covid-19 este ceva fără precedent. El a adăugat că se vor învață multe lecții pentru situațiile următoare.

Advertisment

Organizația Mondială a Sănătății a fost fondată cu scopul de a conduce politicile internaționale care țin de sectorul sănătății. Aceasta se ocupă în principal de bolile infecțioase. 194 de state membre conduc OMS, fiecare țară având câte o echipă reprezentantă.

De unde provin fondurile Organizației

OMS beneficiază de fonduri din mai multe surse. Printre acestea se numără alte organizații mondiale, donatori privați, țările membre și organizația fondatoare ONU. Fiecare stat membru are obligația de a plăti o anumită contribuție, acestea fiind doar un sfert din veniturile OMS.

Ceilalți bani sunt obținuți din contribuții voluntare, de la statele membre sau de la parteneri. Dintre țările membre, Statele Unite reprezintă de departe cel mai mare donator. În perioada 2018-2019, au donat aproximativ 900 de milioane de dolari.

Din cele 900 de milioane, doar 237 au venit ca urmare a contribuțiilor obligatorii, restul fiind donați în mod voluntar. Astfel, banii proveniți de la SUA înseamnă aproape 15% din totalul contribuțiilor voluntare ajunse la Organizația Mondială a Sănătății.

După SUA, cel mai mare donator este Fundația Bill Melinda Gates. Următorii contribuitori sunt Marea Britanie, Germania și Japonia.

Advertisment
Advertisment