Actualitate

Impactul izolării provocate de Covid-19 asupra mediului

Din cauza pandemiei de coronavirus, tot mai multe state se află în izolare, având reguli stricte de circulație și distanțare socială.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Străzile sunt goale, orașele sunt liniștite, iar fabricile sunt închise. De aici vine concluzia că mediul beneficiază în urma acestei pandemii. Mai mulții experți au analizat această afirmație și au venit cu date concrete.

În luna martie, temperaturile din Europa au fost mai mari decât în mod normal

Media valorilor termice a fost mai mare cu aproximativ două grade celsius decât în mod normal. Diferențele au fost mult mai mari în zone din Ucraina și Rusia. Acolo, în unele regiuni au fost înregistrare temperaturi cu 6 grade mai mari decât media normală, iar în altele chiar cu 8 grade.

Advertisment

Experții au făcut studii și în ceea ce privește regiunea Arctică. Acolo, cantitatea de gheață e cu 6% mai mică decât anticipările specialiștilor.

Advertisment

Poluarea a scăzut în mod semnificativ în această perioada. Chiar și așa, directorul Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus a explicat că nu există beneficii semnificative pe termen lung. El crede că acest nivel redus de poluare reprezintă un lucru foarte bun, însă doar pentru o scurtă perioada.

Oksana Tarasova, un alt specialist din domeniu, a confirmat cele spuse de mai sus. Expertul e de părere că nivelul uriaș de dioxid de carbon s-a format într-o perioada foarte lungă și nu poate fi schimbat semnificativ de un singur an în care emisiile sunt reduse.

Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus spune că deși ,în mod direct, mediul nu e afectat semnificativ de această perioada, ar putea totuși să apară unele schimbări în urma unei conștientizări a omenirii. Astfel, el crede că după această criză în care pământul a putut să respire, chiar și pentru puțin timp, oamenii vor avea o altă abordare asupra poluării.

Temperaturile ridicate de pe timpul verii vor opri pandemia?

Au apărut tot mai multe zvonuri conform cărora răspândirea virusului va scădea semnificativ odată cu venirea verii.

Experții consideră că acest lucru reprezintă doar un mit. Astfel, ei spun că nu există nicio dovadă concretă conform căreia căldură ar ucide coronavirusul. Mai mult, ei anunță cu certitudine că oamenii pot contacta Covid-19 indiferent de vreme.

Aceștia informează că mai multe țări în care temperaturile sunt ridicate au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus. Astfel, singurele măsuri de protecție rămân sfaturile medicilor și ale autorităților.

Advertisment
Advertisment