Stil de viață

Secretele moștenirii genetice

Fiecare individ moștenește de la părinții săi câteva caractere fizice: forma feței, culoarea părului și uneori chiar o afecțiune congenitală. Care sunt secretele moștenirii genetice.

Oamenii de știință susțin că la concepție, bebelușul primește de la părinți 22 de perechi de cromozomi. Care sunt secretele moștenirii genetice.

Secretele moștenirii genetice

Potrivit specialiștilor, în momentul concepției tatăl aduce pe lângă cromozomul X al partenerei un al doilea cromozom x pentru fetiță sau Y pentru băiețel. Și tot la concepție, copilul primește de la părinți nu mai puțin de 22 de perechi de cromozomi. Aceștia sunt responsabili de toate trăsăturile lui. De la lungimea genelor până la forma nasului. În plus, există anumite caracteristici psihice și de comportament care nu sunt moștenite, ci învățate în decursul vieții.

Caracteristicile fizice sunt moștenite și din familiile mamei și tatălui

Cercetătorii afirmă că pentru fiecare trăsătură fizică, de sănătate sau mentală pe care o persoană o moștenește, primește două gene. Una dominantă și cealaltă recesivă. Dar caracteristicile fizice ale bebelușului sunt moștenite nu numai de la părinții săi. Ci și din familiile genetice ale mamei și tatălui. Un exemplu este părul, ale cărui caracteristici sunt influențate de moștenirea genetică, culoarea acestuia fiind strâns corelată cu cea a părinților săi. La fel și onduleurile sau lipsa acestora dar și grosimea firului de păr. Toate aceste informații sunt conținute de o singură genă. În cazul bărbaților, această genă va decide în viitor și dacă aceștia vor cheli sau nu.

Tot moștenită genetic e și culoarea pielii

Există și anumite gene care controlează în detaliu și trăsăturile faciale ale viitorului bebeluș, transmițând caracteristicile pe care acesta le va moșteni. Astfel, forma feței, a bărbiei, inclusiv gropițele în obraji sau în bărbie, forma și grosimea buzelor, culoarea și forma ochilor sunt toate transmise genetic. Până și abilitatea de a-și putea sau nu să-și ruleze limba. Culoarea pielii (fără referire la rasă, e vorba de tonurile calde sau reci ale acesteia) este de asemenea moștenită genetic, chiar și pistruii și în unele cazuri albinismul, adică piele și păr albe cauzate de lipsa unui pigment. Potrivit descopera.ro, extrem de puternic influențate de gene sunt înălțimea și obezitatea, ca și capacitatea organismului viitorului adult de a beneficia sau a răspunde pozitiv sau nu la un anumit regim alimentar sau chiar dietă.

 

Tags
Close