Stil de viață

Ce nu trebuie să faceți pe 1 octombrie, de Sfântul Procoavă

Numele lunii octombrie Brumărel vine de la numele unui flăcău care a călărit un cal bătrân și a scuturat frunzele în calea lui. Luna octombrie este plină de tradiții și obiceiuri, care se păstrează cu sfințenie din cele mai vechi timpuri. Ce nu trebuie să faceți pe 1 octombrie, de Sfântul Procoavă.

Cea de-a doua lună din calendarul bibilic e plină de tradiții și obiceiuri care trebuie ținute ca la carte. Ce nu trebuie să faceți pe 1 octombrie, de Sfântul Procoavă.

Ce nu trebuie să faceți pe 1 octombrie, de Sfântul Procoavă

Potrivit tradiției, pe data de 1 octombrie este sărbătorit sfântul Procoavă, un pustnic care nu a fost niciodată plouat, nins sau înghețat. Deși s-a rugat mereu din vârful unui stâlp. Legenda spune că el aduce iarna, iar numele său înseamnă văl.  Motiv pentru care a fost identificat cu vălul cu care Preacurata Fecioară și-a acoperit capul. Acesta este motivul pentru care în multe zone din România s-a păstrat tradiția ca în ziua de 1 octombrie, fetele să se roage să aibă capul acoperit cu vălul de mireasă. Totodată, oamenii înalță rugăciuni Preafericitei. Legenda spune că în ziua de 1 octombrie, Sfântul Andrei a văzut-o pe Fecioara Maria cum plutea în aer cu mâinile întinse și se ruga Domnului pentru omenire.

Femeile țin post

De asemenea, fetele cărora le-a căzut părul se roagă sfântului Procoavă să le redea podoaba capilară, în speranța că se vor căsători mai repede. În această zi, nici o fată care vrea să se căsătorească nu are voie să mănânce decât produse de post. Se spune că astfel sfântul le va da cunună de mireasă. Potrivit tradiției, acestea își vor pune sub pernă o jumătate de turtă sărată și își vor visa ursitul. Tot post vor ține și femeile căsătorite pentru sănătatea copiilor. Potrivit favorittv.ro, bătrânii spun că în această zi e important să se scoată icoanele din casă, să se ducă la câmp și să se stropească cu aghiasmă.

 

 

Tags
Close