Extern

În Italia, starea de urgență se prelungește până în octombrie

Situația epidemiologică din Peninsulă devine tot mai gravă, iar Guvernul a luat o decizie radicală.

Reclama

Guvernul Italiei a decis că starea de urgență se prelungește până în luna octombrie, din cauza pandemiei de Covid-19, informează Politico. Autoritățile vor astfel să aibă în continuare la îndemână toate instrumentele necesare pentru a stopa răspândirea virusului provenit din China.

Starea de urgență se prelungește până în octombrie

În Italia, după adoptarea stării de urgență, Executivul poate conduce statul prin decret. Astfel, nu mai este nevoie de acordul paramentului de la Roma pentru deciziile luate de Guvern.

Reclama

Executivul poate adopta starea de urgență fără a avea nevoie de acordul parlamentar în cazul „dezastrelor și catastrofelor naturale sau alte evenimente care necesită gestionare cu puteri extraordinare”, potrivit unei legi din anul 1992.

Roberto Speranza, ministrul Sănătății, a declarat marți că „Executivul va lua hotărârea de a extinde starea de urgență până în ziua de 31 octombrie. Totuși, asta se va întâmplă numai după ce decizia va trece de parlament”.

Giuseppe Conte, premierul Italiei, îi va informa pe senatori în privința intenției extinderii stării de urgență. Chiar și așa, partidele de opoziție nu sunt mulțumite de această măsură, susținând că nu este necesară.

Decizia respectivă a atras numeroase critici, iar cetățenii italieni au păreri împărțite referitoare la necesitatea ei. Oamenii se tem de modul în care starea de urgență îi va afecta.

Conform legislației în vigoare, stare de urgență poate fi prelungită pentru o durată de cel mult șase luni, pentru a putea permite emiterea ordonanțelor de protecție civilă necesare.

Situația epidemiologică din Italia

Au fost confirmate, până acum, mai mult de 247.000 de cazuri de infectare cu Covid-19. De asemenea, 35.132 de persoane au decedat, ca urmare a contactării virusului asiatic.

În schimb, 200.000 de oameni au învins boala. La nivel mondial, s-au consemnat peste 17,3 miliarde de infectări și 673.000 de decese. Totodată, 10.1 milioane de persoane au fost declarate vindecate.

TOP STIRI

Reclama
Tags
Close