Extern

Ce s-a întâmplat cu rușii care au primit vaccinul Sputnik V

S-au bătut cu pumnul în piept că vaccinul lor va face adevărate minuni, dar situația e cu totul alta. Ce s-a întâmplat cu rușii care au primit vaccinul Sputnik V.

300 din cei 40.000 de voluntari s-au vaccinat cu Sputnik V. Ce s-a întâmplat cu rușii.

Ce s-a întâmplat cu rușii care au primit vaccinul Sputnik V

Slăbiciune și dureri musculare. Acesta sunt primele efecte secundare pe care le-a simțit unul din cei șapte voluntari care au primit vaccinul Sputnik V, spune Moscow Times. Potrivit lui Mihail Murashko, ministrul Sănătății, până în acest moment au primit vaccinul peste 300 din cei 40.000 de voluntari anunțați.

”Aproximativ 14% acuză stări de slăbiciune, dureri musculare care au persistat timp de 24 de ore și, ocazional, febră. Complicațiile sunt precizate în instrucțiuni și sunt previzibile”, a declarat Murashko. Dar, spune ministrul Sănătății din Rusia, aceste simptome au dispărut până a doua zi. Însă voluntarilor le va mai fi administrată și o a doua doză de vaccin, la 21 de zile după prima vaccinare. Potrivit autorităților de la Moscova, procesul de vaccinare al rușilor ar putea începe la sfârșitul lunii noiembrie, început de decembrie.

Scrisoarea cercetătorilor

La rândul lor, 15 cercetători au o scrisoare revistei The Lancet. În aceste rânduri sunt formulate mai multe întrebări cu privire la acuratețea datelor care sunt puse la dispoziție în ce privește vaccinul împotriva coronavirusului. Oamenii de știință provin din cinci țări diferite.

”Fiecare individ poate reacţiona diferit. Unii pot dezvolta o imunitate protectivă foarte puternică, iar alţii nu. În astfel de cazuri, infecţia (cu coronavirus) ar fi posibilă, dar boala ar trebui, teoretic, să aibă simptome uşoare. Şi, în general, procentul de astfel de persoane va fi foarte mic’, a explicat expertul-şef în boli infecţioase al Ministerului Sănătăţii. În acest moment, potrivit datelor OMS, la nivel mondial, cel puţin alte patru vaccinuri candidat anti-COVID-19 se află în prezent în faza III de testare.

 

Tags
Close