Extern

Trump vrea să suspende imigrația în SUA

Președintele Donald Trump a declarat că va semna un ordin executiv de suspendare temporară a imigrației în SUA din cauza coronavirusului.

Advertisment
Advertisement

Pe Twitter, președintele a evidențiat nevoia de a proteja locurile de muncă ale americanilor, dar nu a oferit detalii. Nu e clar ce programe ar putea fi afectate și dacă președintele va putea duce la bun sfârșit ordinul.

Imigrația în SUA ar putea fi suspendată

Criticii declară că guvernul se folosește de pandemie pentru a combate imigrația. Imigrația a fost o temă puternică de campanie pentru Trump. Anunțul președintelui vine în contextul în care Casa Albă susține că cea mai dificlă perioadă a trecut. Totodată, țara ar putea începe redeschiderea.

Advertisment

Restricțiile asupra circulației au paralizat părți importante ale economiei. Situația din SUA a fost una cruntă. Au fost înregistrare mai mult de 787.000 de cazuri confirmate de Covid-19 și peste 42.000 de decese.

Advertisment

Anul trecut, puțin peste un milion de oameni au primit statutul de rezident permanent în SUA. Cele mai importante țări de origine au fost Mexic, China, India, Republica Dominicană, Filipine și Cuba.

Mai mult de jumătate dintre aceștia au reprezentat, însă, cazuri de „statut ajustat din interiorul SUA”. Acest lucru  înseamnă că erau deja acolo. Astfel, doar 459.000 au ajuns din străinătate. Aceștia din urmă ar fi afectați de interdicția de imigrare.

Când vine vorba de refugiați, au fost 30.000 de persoane admise în SUA în 2019, majoritatea din Congo, Myanmar, Ucraina, Eritrea, Afganistan și Siria.

Cum pot fi puse în aplicare propunerile?

Nu a fost clar cine ar putea fi afectat de decizia lui Trump sau când ar putea intra în vigoare, iar Casa Albă nu a comentat. Un ordin formal care interzice temporar furnizarea vizelor de lucru ar putea fi un mod de implementare a măsurii.

Administrația nu ar mai aproba nicio cerere din partea străinilor pentru a trăi și a munci în SUA pentru o perioadă nedeterminată.

Luna trecută, Statele Unite au suspendat aproape toată procesarea vizelor, inclusiv pentru imigranți. SUA a convenit deja cu Canada și Mexic să extindă restricțiile de frontieră pentru călătoriile neesențiale până cel puțin la jumătatea lunii mai.

Luni, Statele Unite au spus că vor continua să expulzeze migranții pe care îi întâlnește de-a lungul graniței cu Mexic cel puțin încă o lună.

În ultimele săptămâni, măsurile de urgență au fost folosite pentru a expulza mii de migranți fără documente de la granița SUA cu Mexic. Măsura de sănătate publică permite oficialilor să înlocuiască legile privind imigrația, accelerând procesele de îndepărtare.

Advertisment
Advertisment