Extern

Tensiuni la granita Greciei cu Turcia

Miniștrii de interne ai UE s-au întâlnit miercuri la Bruxelles pentru discuții de urgență, urmând o întâlnire a miniștrilor de externe joi și vineri, în timp ce aproximativ 25.000 de refugiați și migranți se adună pe frontiera greacă incercand să treacă în Europa.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Țările Uniunii Europene au oferit mai mulți bani pentru poliția de frontieră din Grecia și ajutor umanitar în Idlib – Siria. În același timp, au fost si într-o legătură cu Turcia, deoarece au încercat să evite un flux masiv de refugiați și migranți.

Grecia, stare de alertă

Grecia este in stare de alertă ridicată la granița cu Turcia. Situatia a apărut după ce Turcia s-a îndepărtat de un acord din 2016 cu UE. Acetsta prevedea actiuni menite a ține refugiații și migranții departe de Europa.

Advertisment

Într-o declarație comună, miniștrii UE au recunoscut „creșterea sarcinii migratorii și riscurile cu care se confruntă Turcia”. Totuși, au denunțat și „utilizarea Turciei de presiune migratorie în scopuri politice”. “Această situație la frontierele externe ale UE nu este acceptabilă”, au spus ei, cerând Ankara să respecte acordul din 2016.

Advertisment

Vorbind la Ankara, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Europa trebuie să sprijine Turcia. De asemenea, a menționat că „soluțiile politice și umanitare ale Turciei în Siria” sunt menite să rezolve situația.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ibrahim Kalin, a negat că acest lucru a fost șantaj . “Obiectivul nostru prin deschiderea ușilor a fost să nu creăm o criză artificială, să punem presiune politică sau să ne servim interesele”, a spus el, însă capacitatea Turciei “are o limită”.

Poliția greacă a apelat la forță

Poliția greacă a folosit miercuri tunuri de apă și gaze lacrimogene împotriva refugiaților și migranților de la frontieră. Cu toate acestea, Grecia a negat afirmațiile Turciei că a ucis cel puțin o persoană care încerca să intre în țară.

“Turcia nu este un inamic, dar nici oamenii nu sunt arme”, a declarat Margaritis Schinas, oficialul superior al migrației din UE. Acesta a explicat că o suma de 700 de milioane de euro ca finanțare suplimentară a UE pentru Grecia ar fortifica granița externă a blocului.

De asemenea, UE se pregătește să ofere 60 de milioane de euro ca ajutor umanitar in Idlib, au spus diplomații. Eforturile umanitare pentru sprijinirea a aproape un milion de oameni care au fugit de lupte au nevoie de sprijin, a declarat Mark Lowcock, șeful ajutorului ONU.

Statele membre ale UE sunt împărțite ca puncte de vedere în raport cu Turcia. Grecia și Cipru mentin o linie dură, dar alții sunt dispuși să ofere ajutor suplimentar pentru sprijinirea refugiaților. Astfel, aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni blocați în Turcia au nevoie de ajutor. În plus, față de cele șase miliarde de euro deja acordate în 2016, comunitatea internațională va acorda mai multe fonduri.

Grupurile pentru drepturile omului au denuntat actele dure ale Atenei la frontieră și decizia sa de a suspenda acceptarea cererilor de azil. Totuși, UE si-a exprimat solidaritatea cu Grecia.

“Dreptul la azil nu înseamnă că Erdogan poate trimite câți migranți dorește în Uniunea Europeană”. Aceasta a fost declarația de miercuri a comisarului UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.

Advertisment
Advertisment