Extern

Țara care iese din carantină pe 11 aprilie

Iranul iese din carantina impusă de răspândirea coronavirusului, în scopul reluării activităților economice ale țării.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia provocată de noul coronavirus a afectat grav majoritatea statelor lumii. Criza din această perioadă este atât una de sănătate publică, cât și una economică. COVID-19 a arătat cât de vulnerabile sunt sistemele de sănătate din toată lumea, dar și cât de nepregătiți suntem pentru a face față consecințelor economico-financiare.

Iranul este una dintre cele mai afectate țări de pandemie, cu peste 64 000 de cazuri de infectare și aproape 4 000 de morți. Cu toate acestea, oficialii iranieni consideră că riscul prăbușirii economice este mai mare decât cel privind sănătatea publică.

Advertisment

Iran iese din carantină

Iran dispune reluarea activităților economice începând cu sâmbătă, 11 aprilie. Anunțul a fost făcut de către președintele țării, Hassan Rouhani. Acesta a declarat că nu există altă cale pentru salvarea economiei republicii islamice.

Advertisment

Din data de 11 aprilie vor fi reluate toate activitățile care nu prezintă riscuri semnificative privind sănătatea angajaților. Totuși, regiunea care cuprinde și capitala Teheran vor mai rămâne în carantină pentru încă o săptămână.

Cadrele medicale din această țară sunt îngrijorate de decizie. Aceștia consideră că pandemia este departe de a fi sub control și se tem de o acutizare a crizei din sănătate. Totodată, Le Monde anunță că numărul real al cazurilor, dar și cel al deceslor ar fi mult mai mari.

Sancțiunile americanilor afectau dinainte de pandemie economia Iranului. Aceștia exportau foarte puțin petrol. Astfel, o prelungire a suspendării activităților din multe sectoare ar fi un adevărat dezastru pentru statul din Orientul Apropiat.

Iran dorește un împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI

Criza sanitară și economică din această perioadă i-a determinat pe oficialii de la Teheran să solicite un împrumut de 5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional. Problema este că această cerere a iranienilor se lovește de opoziția Statelor Unite. Administrația de la Washington se tem că acești bani ar putea fi folosiți pentru finanțarea unor activități teroriste.

Multe magazine și centre comerciale sunt închise încă în Iran. Mulți muncitori nu au mai așteptat anunțul autorităților și au reînceput deja lucrul. Cu toate că au existat asigurări din partea guvernului că va exista un termen de 3 luni pentru achitarea facturilor și creditelor, cetățenii s-au văzut nevoiți să plătească până la urmă.

Pentru limitarea efectelor crizei, liderul suprem, Ali Khamenei i-a dat acordul președintelui să utilizeze 1 miliard de euro din fondul de stat. Banii for fi folosiți în sprijinul sistemului de sănătate și pentru plata ajutoarelor de șomaj.

Advertisment
Advertisment