Extern

SUA anchetează proveniența coronavirusului

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că a aprobat deja începerea unor investigații pentru identificarea originii coronavirusului.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

SUA este cea mai afectată țară de către pandemia de COVID-19. Astfel, descoperirea provenienței virusului SARS-CoV-2 este un obiectiv important pentru administrația de la Washington.

Deși cel mai probabil noul coronavirus își are originea în natură, oficial acest lucru rămâne un mister. Experții americani încă sunt în căutarea unor răspunsuri clare cu privire la acest subiect.

Advertisment

A fost produs într-un laborator din China?

Această întrebare i-a fost adresată într-o conferință de presă generalului Mark Milley, șeful Statului Major al Armatei Americane. El a evitat să ofere un răspuns exact, explicând că există multe zvonuri şi speculaţii în multe publicații de presă, bloguri și altele.

Advertisment

Milley a mai delcarat că a studiat o mulțime de informații în acest sens, iar majoritatea sunt neconcluedente. De asemenea, majoritatea dovezilor ar părea să încline spre proveniența naturală.

Varianta producerii într-un laborator din Wuhan a virusului a fost luată în calcul și de către Fox News. Aceștia au spus că Beijing-ul ar fi dorit astfel să își demonstreze capacitatea înaltă de identificare și combatere a pandemiilor.

Președintele Donald Trump a declarat că administrația de la Washington a demarat o anchetă în acest sens. De asemenea, secretarul de stat, Mike Pompeo a reiterat faptul că pandemia de COVID-19 a început în Wuhan, China. A amintit că se știe că acolo existau piețe de animale vii și astfel vor încerca să pună lucrurile cap la cap.

Lăsând la o parte celelalte teorii, mulți cercetători deja au ajuns la concluzia că virusul are ca origine animalele sălbatice. Aceștia critică vehement teoriile conspiraționiste și le consideră răspunzătoare de teama și zvonurile care îngreunează combaterea pandemiei globale.

Noul coronavirus a fost detectat pentru prima oară într-o piață de pește din Wuhan, în luna decembrie.

Reacția Chinei la acuzațiile americane

Autoritățile de la Beijing au răspuns și ele acuzațiilor venite din partea anumitor surse americane. Chiar Donald Trump bătea monedă pe teoria conform căreia virusul a pornit dintr-un laborator din Wuhan.

Oficialii Ministerului de Externe din China au reamintit faptul că inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a spus că nu există dovezi privind producerea virusului în laborator. Și alți experți din domeniul sănătății sunt de aceeași părere.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis și el guvernul din întreaga lume să nu încerce să politizeze situația sau să promoveze teoriile conspirației. Aceste lucruri nu fac altceva decât să zădărnicească eforturile de combatere a pandemiei.

Advertisment
Advertisment