Extern

SUA amenință cu încetarea definitivă a finanțării către OMS

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat că finanțarea OMS de către guvernul american ar putea fi tăiată definitiv.

Advertisment
Advertisement

Avertismentul oficialului american vine în contextul în care Statele Unite deja au suspendat temporar finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății. Mike Pompeo a subliniat că este necesară o reformă a OMS, ținând cont de răspunsul slab al acestui organism în contextul pandemiei.

Pompeo amenință cu încetarea definitivă a finanțării

Prin secretarul de stat Pompeo, SUA continuă astfel seria de atacuri la adresa OMS. De această situație profită opoziția democrată din Camera Reprezentanților. Aceștia consideră că Donald Trump încearcă să scoată OMS drept vinovată pentru această situație. Democrații cred și că Trump și cabinetul său au gestionat defectuos epidemia din SUA și îi solicită acestuia să înceteze atacurile.

Advertisment

În acest sens, reprezentanții democraților din Congresul american i-au adresat o scrisoare președintelui Donald Trump. Aceștia îi cer să renunțe la decizia de a suspenda finanțarea către OMS. Șeful de la Casa Albă a luat această decizie săptămâna trecută, acuzând organizația că favorizează China. De asemenea, Trump a spus că OMS-ul a promovat minciunile executivului de la Beijing cu privire la originea pandemiei.

Advertisment

Mike Pompeo crede că nu este suficientă o schimbare a conducerii organismului din cadrul ONU. Acesta consideră că este necesară o reformă structurală a OMS. În caz contrar, el amenință că Statele Unite nu vor reveni niciodată asupra deciziei de suspendare a finanțării.

Secretarul de stat american este de părere că SUA se vor implica atât timp cât organizația va avea rezultate și va lucra eficient. Altfel, se are în vedere crearea unei alte structuri care să aiba rolul OMS, dar care să fie mai eficientă și mai transparentă. Acest organism ar urma să fie fondat după discuții cu mai multe state membre ONU.

Răspunsul OMS și suma cu care contribuiau Statele Unite ale Americii

Organizația Mondială a Sănătății se apără și neagă vehement acuzațiile administrației de la Washington. Totodată, China consideră că a a abordat transparent și eficient situația provocată de pandemia de COVID-19.

Statele Unite contribuiau cu cea mai mare sumă la finanțarea OMS, peste 400 de milioane de dolari anual. Această sumă este undeva la 15% din bugetul organizației pe anul trecut. Oficialii americani spuneau că acești bani ar putea fi trimiși către alte organisme umanitare.

Advertisment
Advertisment