Extern

Slovacia începe relaxarea măsurilor în patru etape

Slovacia începe de miercuri ridicarea unor restricții. Relaxarea măsurilor se face gradual, în patru pași..

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Din cauza pandemiei de Covid-19, statele din toată lumea au impus restricții și măsuri drastice. Acest lucru a afectat dur economia, iar unele state au început deja relaxarea regulilor, pentru ca viața să se întoarcă treptat la normal.

Slovacia începe relaxarea măsurilor

Prim-ministrul Igor Matovic a anunțat că, în urmă hotărârii comitetului de criză, restricțiile vor fi ridicate în mod treptat. Astfel, această redeschidere a activităților va avea loc în patru etape.

Advertisment

Prima faza de relaxare a măsurilor începe în ziua de miercuri. Magazinele mici, cu o suprafață de maxim 300 mp, se vor putea redeschide. Acestea vor trebui să respecte totuși anumite reguli stricte de igienă.

Advertisment

În același timp, cei mai mulți furnizori de servicii cu suprafețe similare vor putea să își reia activitatea. Pe de altă parte, serviciile care presupun contact apropiat între persoane, nu vor putea fi redeschise decât în etapa a doua. Acest pas ar urma să între în vigoare peste două săptămâni, după o analiză a primei faze.

Centrele sportive vor fi, de asemenea, redeschise tot începând de miercuri. Chiar și așa, singurele activități permise vor fi cele care nu presupun contact direct între participanți, precum tenisul sau golful. În același timp, clienții nu vor avea voie să folosească vestiare sau băi comune.

Piețele în aer liber și magazinele dealerilor de automobile vor fi și ele deschise. Taximetriștii vor putea să își reia activitatea în etapa secundă, cu condiția ca între pasager și șofer să există cel puțin un ecran de plexiglas.

Tot în faza a doua vor fi permise căsătoriile și serviciile religioase. Totuși, participanții vor fi nevoiți să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea socială.

Faza a treia ar urma să intre în vigoare peste alte două săptămâni

Această etapă ar permite redeschiderea muzeelor, magazinelor cu o suprafață mai mare de 1 000 mp și a teraselor în aer liber ale restaurantelor și cafenelelor. Pasul respectiv ar fi făcut în cazul în care primele două etape nu ar duce la creșterea numărului de infectări.

În situația în care totul decurge bine, se va ajunge într-un final în faza a patra. Astfel, pasul final ar permite redeschiderea școlilor, grădinițelor, centrelor comerciale și piscinelor. În plus, ar putea să își reînceapă activitatea și sălile sportive, cele de cinema, precum și teatrele.

Advertisment
Advertisment