Extern

Situația din Grecia: Emigranții nu pot sta în azile

În Grecia, mai exact în Lesvos, vremurile nu sunt precum credem noi. Au apărut mulți emigranți ce au nevoie de cămin între 1 și 18 martie, iar autoritățile le refuză dreptul

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Situația în Grecia: Unui număr de 625 de solicitanți de azil care au ajuns pe insula Lesvos între 1 și 18 martie li s-au refuzat drepturile fundamentale de azil, conform Cartei drepturilor fundamentale a UE. Raportul spune că aproape 200 sunt reținuți pe insulă în condiții inacceptabile. În timp ce 436 au fost transportați la centrul Malakassa din Atena, unde nu se cunosc condițiile.

Cercetătorul senior de criză și conflict de la Human Rights Watch, Belkis Wille, a declarat Agenției Anadolu. „Nu cunoaștem condițiile acolo, deoarece până acum nu cunoaștem niciun grup care a primit acces.” Ea a remarcat că Comitetul European pentru Prevenirea Torturii a Consiliului Europei tocmai a finalizat o vizită de reacție rapidă de cinci zile în Grecia pentru a examina modul în care solicitanții de azil și refugiații au fost tratați de autorități.

Advertisment

Printre locurile vizitate a fost tabăra de detenție Malakassa din Atena.

Advertisment

Rezultatele vor fi comunicate autorităților, dar nu este clar dacă raportul va fi făcut public.

„Dacă guvernul despre care au scris este de acord, atunci îl fac public”, a spus ea.
„Până la două săptămâni, autoritățile țin femei, bărbați și copii – mulți dintre ei fugind de război și persecuție – în aer liber, la temperaturi reci, negând dreptul lor de a solicita azil și împiedicându-le să primească asistență umanitară și juridică au nevoie și au dreptul ”, a spus Wille în raport.

Situația din Lesvos nu e tocmai plăcută

De la sosirea lor, refugiații și migranții au fost ținuți în zone restrânse din orașele mici și satele Molyvos, Klio și Aghrios Dimitrios din nord și în port, a spus Wille.

Martorii au spus că poliția nu lasă pe nimeni să vorbească cu ei.

„Deci, informațiile noastre provin de la oamenii de pe insulă care au asistat la poliția și garda de coastă care îi dețin, precum și informații de la lucrătorii de ajutor care s-au angajat cu ei și cu doi avocați care au încercat să le reprezinte”, a spus Wille pentru Anadolu Agenţie.

Un martor a văzut personal situația și grupul când a ajuns pe plajă. „Erau reci și ude, stând împreună lângă drum, înspăimântați și ținându-se de copiii lor”, a spus martorul. Li s-au oferit două corturi mari, dar nu era suficient loc pentru ca grupul să doarmă înăuntru.

Martorii nu au văzut toalete, dușuri sau acces la apă curentă, potrivit Human Rights Watch.

Un alt raport al martorilor și al unui lucrător de ajutor a declarat că un grup de 99 de migranți, inclusiv o fată care folosea un scaun cu rotile și un băiat care nu a putut să meargă fără sprijin, au ajuns într-o altă zonă a insulei și sunt ținuți în portul Mytilene. Martorii au văzut grupul care locuia pe două autobuze de transport public, cu instalații de igienă minime, a raportat grupul pentru drepturi.

Grecia a suspendat timp de o lună dreptul solicitanților de azil de a solicita azil începând cu 1 martie.
„Oamenii vor continua să sosească pe insulele grecești, iar autoritățile nu ar trebui să le țină la dispoziție în condiții precare și neigienice, excluse de sistemul de azil”, a spus Wille. „Astfel de politici sunt abuzive și ilegale.”

Advertisment
Advertisment