Extern

Șase maimuțe vaccinate anti-Covid au devenit imune la boală

În tot mai multe țări se depun eforturi uriașe în găsirea unui vaccin împotriva Covid-19. Universitatea Oxford pare să fie în stadiul cel mai avansat al cercetărilor.

Advertisment
Advertisement

Șase maimuțe au fost vaccinate împotriva coronavirusului. Experimentul a avut la la Universitatea din Oxford. Ulterior, animalele au fost expuse la Covid-19 pentru o perioada de 28 de zile.

Maimuțele au devenit imune la boală

În urma experimentului, s-a constat faptul că animalele sunt sănătoase și nu au prezentat simptome. Rezultatul este unul care dă speranțe în privința vaccinului. Antidotul a început să fie testat și pe oameni, însă ar putea dura câteva luni până când va fi disponibil.

Advertisment

Experimentul pe maimuțe a avut loc la sfârșitul lunii martie. Acesta a fost realizat de către oamenii de știință din cadrul Laboratorului Rocky Mountain din Hamilton. În urma injectării, animalele au fost expuse la niveluri ridicate de Covid-19, despre care se cunoștea faptul că alte maimuțe au fost îmbolnăvite înainte.

Advertisment

Chiar și așa, aceste maimuțe nu au fost afectate, neprezentând simptome nici după 28 de zile. Macacul rhesus, specia care a fost testată, este cea mai apropiată specie de oameni, a informat șeful unității care a realizat experimentul.

Institutul Jenner, care face parte din Oxford Vaccine Group, conduce cursa internațională în găsirea unui antidot pentru coronavirus. Guvernul Regatului Unit va oferi 20 de milioane de lire sterline pentru testare.

Vaccinul testat pe maimuțe poartă denumirea de hAdOx1 nCoV-19. Testele pe oameni au fost inițiate acum câteva zile și vor fi, probabil, încheiate în luna septembrie. Dezvoltarea unui vaccin reprezintă un proces de lungă durata, iar termenul respectiv pentru finalizare este unul extrem de scurt în această industrie.

Maimuțele folosite în experiment au un ADN asemănător cu al oamenilor în proporție de 93%. Chiar și așa, specialiștii atenționează că nu există o garanție pentru care acest antidot va fi eficient și în cazul oamenilor.

Un laborator chinez a obținut rezultate similare

Vaccinul experimental al chinezilor folosește agenți patogeni inerți ai virusului care a pornit pandemia de Covid-19. Acesta a fost testat pe un grup de opt maimuțe, care au fost contaminate artificial la o distanță de trei săptămâni.

Laboratorul chinez care se află la originea studiului a publicat rezultatele. Astfel, cei patru macaci cărora li s-a aplicat vaccinul în doze mari nu au prezentat urme detectabile ale virusului în plămâni la șapte zile după contaminare.

Pe de altă parte, ceilalți patru cărora le-au fost administrate doze mici au prezentat o creștere a sarcinii virale în organism. Chiar și așa, ei au reușit să învingă boală.

Advertisment
Advertisment