Extern

Rusia cere SUA să prelungească tratatul de dezarmare nucleară

Rusia solicită Statelor Unite prelungirea ultimului tratat bilateral care prevede dezarmarea nucleară.

Advertisment
Advertisement

Țara condusă de Putin face apel către SUA pentru a extinde ultimul tratat bilateral major de dezarmare nucleară, New Start. În luna august a anului trecut, Statele Unite s-au retras oficial din tratatul cu Rusia, referitor la Forțele Nucleare Intermediare.

Detalii despre tratatul de dezarmare nucleară

Acel pact interzicea folosirea de rachete balistice care au raze de acțiune între 500 și 5 500 de kilometri. Acordul New Start va expira pe 5 februarie 2021. Nu se știe încă dacă Statele Unite vor dori prelungirea pactului, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov.

Advertisment

Pactul New Start a fost încheiat în anul 2010. Președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev s-au pus atunci de acord, însă acum relațiile dintre cele două țări au devenit mult mai reci. Înțelegerea limitează la 1 550 numărul focoaselor nucleare operaționale pentru Statele Unite și Rusia.

Advertisment

Serghei Riabkov a descris propunerile SUA de a o include pe China în acord ca fiind „abstracte și lipsite de realitate”. Rusia a avertizat că trebuie să ajungă la o înțelegere cât mai rapid.

Ministrul de externe i-a propus omologului sau american o rundă de negocieri, vineri

Propunerea Rusiei de a extinde acordul este încă valabilă, a anunțat ministrul Serghei Lavrov. El consideră că este un lucru esențial în securitatea globală. Contractul a fost semnat pentru 10 ani.

Potrivit lui Riabkov, prelungirea acordului ar putea duce la limitarea celei mai periculoase arme e distrugere în masă pentru alți cinci ani. Diplomatul a spus că SUA insistă alăturării Chinei în procesul de negociere.

Conform datelor oficiale, Rusia nu se opune includerii altor puteri nucleare în tratatele de control al armatelor. Chiar și așa, Riabkov declara că acesta este un proces de negociere de durata lungă. El e de părere că tratatul New Start ar putea fi salvat pur și simplu prelungit.

Acordul referitor la Forțele Nucleare Intermediare a fost semnat în 1987, de către președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Acesta interzicea rachetele cu lansare de la sol, care puteau transporta focoase nucleare pe o distanță cuprinsă între 500 și 5 500 de kilometri.

Advertisment
Advertisment