Extern

Probleme majore vor lovi toată Europa, după acest calvar?

Virusul bine cunoscut drept COVID-19, care ucide vieți necontenit, e posibil să lovească și Europa, din cauza carantinării și pierderii forței de muncă.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Italia de Nord a suferit epidemii și înainte, și a avut contagii mult mai mortale în secolele XVII și XVIII, care au lăsat peste 300.000 de morți. Dar italienii nu au crezut niciodată că vor întâlni din nou o contagiune suficient de puternică pentru a-și testa țara până la limitele ei și de a cauza probleme majore.

Sondajele de opinie sugerează că peste 60% dintre italieni aprobă blocarea guvernului. Deși s-au înghesuit în casele lor pentru o a doua săptămână, italienii se întreabă de câte ori clopotele vor trage sounare a morto (cântecul morții). Și cât timp țara va rămâne în impas din cauza unui virus care a apărut pentru prima oară la aproape 9.000 de kilometri distanță într-un oraș chinez de care nu auziseră niciodată.

Advertisment

Guvernul italian, ca și precursorii săi preindustriali, a apelat la utilizarea carantinelor

Carantina a fost în centrul unei strategii de reducere a bolilor care a inclus izolarea, cordoanele sanitare și reglementarea socială extremă a populației. Fără un vaccin – sau încă o terapie farmaceutică eficientă pentru cei care suferă de boli grave – nu mai există multe lucruri de făcut, așa cum descoperă și vecinii Italiei și Statele Unite.

Advertisment

Au început să apară bannere pictate manual cu sloganul „Totul va fi bine” în orașele italiene. Dar mulți își fac griji pentru durata probabilă a războiului împotriva unui ucigaș invizibil și care vor fi consecințele pe termen lung pentru traiul lor și pentru țara lor și va cauza probleme majore.

Nu sunt singurii din Europa care pun aceleași întrebări legate de probleme majore

La fel de înfricoșătoare, suprarealistă și perturbatoare cum sunt acum, consecințele politice și economice pe termen lung legate de probleme majore de sănătate publică cu care s-a confruntat continentul începând cu gripa spaniolă din 1918 este probabil să fie uriașe.

În afară de carantină, trecutul are și câteva lecții posibile pentru Europa despre modul în care bolile infecțioase pot lăsa o amprentă pe termen lung, spun istoricii. Ei spun că ciumele  au schimbat țările înainte, schimbând politica, contribuind la instabilitate, retardând dezvoltarea economică și modificând relațiile sociale.

În Anglia, efectele pe termen lung ale Morții Negre medievale au fost devastatoare și de anvergură, potrivit istoricului Tom James, cu „agricultura, religia, economia și chiar clasa socială afectată. Marea Britanie medievală a fost schimbată ireversibil ”, a scris el într-un comentariu din 2017 pentru BBC. Istoricii spun că a reordonat ordinea socială a Angliei, grăbind sfârșitul feudalismului.

Advertisment
Advertisment