Extern

Prima țară care a anunțat că a eliminat coronavirusul

În timp ce pandemia de Covid-19 continuă să facă numeroase victime în tot mai multe țări, Nouă Zeelandă a anunțat că a câștigat lupta cu coronavirusul.

Advertisment
Advertisement

Bilanțul la nivel mondial continuă să crească, existând tot mai multe cazuri de infectare și decese. Chiar și așa, Nouă Zeelandă informează că în țară, virusul a fost învins.

Nouă Zeelandă susține că a eliminat coronavirusul

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunțat că virusul provenit din China a fost eliminat. Vestea vine cu doar câteva ore înainte ca Nouă Zeelandă să ridice o parte din restricțiile impuse. Începând de marți, anumite activități neesențiale din afaceri, asistență medicală și educație vor fi reluate.

Advertisment

Chiar și așa, premierul a avertizat cetățenii să țină în continuare cont de măsurile de distanțare sociale și de igienă. Jacinda Ardern explică faptul că virusul poate oricând să reapară. Mesajul guvernului a fost unul clar, el hotărând să redeschidă economia, însă nu și viețile sociale ale cetățenilor.

Advertisment

Directorul general al Sănătății din Nouă Zeelandă, Ashley Bloomfield, a spus că reducerea cazurilor de infectare din ultimele zile a oferit încredere. Astfel, „a fost atins obiectivul de eliminare din comunitate”.

El a subliniat faptul că asta nu înseamnă că nu vor apărea cazuri noi, dar înseamnă că virusul este sub control. Prim-ministrul Ardern a mai spus că „a fost câștigată această bătălie”, însă „țara trebuie să rămână vigilentă”.

Nouă Zeelandă a impus măsuri ferme încă de la apariția primelor infectări cu Covid-19. Au fost închise frontierele și a fost introdusă carantină tuturor celor sosiți în țară. Totodată, a fost aplicată o izolare strictă și a fost demarată o acțiune amplă de testare și identificare a contactelor.

Numeroase țări au început relaxarea restricțiilor

În Elveția, saloanele de coafură, masaj și înfrumusețare, florăriile, precum și cabinetele medicale, vor putea să își reia activitatea începând cu ziua de 27 aprilie. Acestea vor fi totuși obligate să aplice măsurile de protecție.

De pe 4 mai, școlile din Germania vor fi redeschise progresiv. Anunțul a fost făcut de către cancelarul Angela Merkel. Totodată, guvernul german va permite și unelor magazine să își reia activitatea. Acest lucru este valabil pentru cele cu o suprafață mai mică de 800 de metri pătrați.

Cehia a început deja sa relaxeze măsurile, în mod progresiv. De la începutul lunii aprilie, magazinele de bricolaj, de papetărie, precum și atelierele de reparații ale bicicletelor și-au reluat activitatea.

Italienii relaxează restricțiile treptat, începând cu data de 4 mai. Prim-ministrul din Slovacia a anunțat că, în urmă hotărârii comitetului de criză, restricțiile vor fi ridicate în mod treptat. Astfel, această redeschidere a activităților va avea loc în patru etape.

Advertisment
Advertisment