Extern

Marea Britanie: Partidul Laburist și-a ales noul lider

Noul șef al Partidului Laburist din Regatul Unit este Sir Keir Starmer. Acesta îi urmează la conducerea principalului partid de opoziție lui Jeremy Corbyn.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

În ciuda contextului dificil cauzat de criza COVID-19, opoziția din Marea Britanie și-a ales o nouă conducere. Scrutinul a fost unul organizat în condiții special, întrucât membrii și simpatizanții partidului au votat prin intermediul poștei sau online.

Starmer s-a impus în fața contracandidatelor sale, Rebecca Long-Bailey și Lisa Nandy, obținând 56,2% din sufragii. Long-Bailey, mâna dreaptă a lui Jeremy Corbyn, s-a clasat pe locul 2, cu 27,6 % din voturi. Vice-lider al partidului de centru-stânga a fost aleasă deputata Angela Rayner, cu 52,6%.

Advertisment

Cine este Keir Starmer?

Sir Keir Starmer este un politician britanic în vârstă de 57 de ani. Acesta a ocupat funcția de ministru pentru Brexit în așa numitul cabinet ,,din umbră’’ condus de Corbyn. Victoria sa a fost anunțată prin intermediul rețelelor sociale, din cauza epidemiei de coronavirus.

Advertisment

Starmer este de profesie avocat, iar din 2015 este deputat în Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit. El reprezintă circumscripția Holborn & St. Pancras din Londra. Cea mai înaltă funcție juridică pe care a deținut-o a fost cea de procuror general, între 2008 și 2013.

Noul lider laburist consideră că este un socialist, însă se deosebește față de predecesorul său prin opoziția dură față de Brexit. De asemenea, el este mult mai moderat și un eurofil declarat.

Cum va arăta mandatul lui Starmer

Noul șef al stângiștilor britanici are o misiune foarte dificilă după plecare din funcție a lui Jeremy Corbyn. Starmer va trebui sa reconstruiască partidul după înfrângerea istorică de la alegerile parlamentare din decembrie 2019, atunci când Partidul Laburist a înregistrat cel mai slab rezultat din 1935 încoace.

O parte din politicile vehiculate de fostul lider se regăsesc și în programul lui Starmer. Unele dintre acestea sunt cele legate de naționalizarea sistemului de căi ferate, a serviciilor poștale și a companiilor de alimentare cu apă.

Într-o primă declarație după alegerea sa ca lider al partidului, Keir Starmer a subliniat importanța concentrării acum pe situația grea provocată de răspândirea coronavirusului. El a mai spus că partidul său va fi cu ochii în patru pe ceea ce face guvernul conservator condus de Boris Johnson și va contesta sau atrage atenția de ori de câte ori este nevoie.

 

 

 

 

Advertisment
Advertisment