Extern

Marea Britanie a început producția unui vaccin împotriva COVID-19

Cercetătorii din Marea Britanie au început să prducă vaccin împotriva noului coronavirus, deși încă nu au testat acest vaccin.

Advertisment
Advertisement

Pandemia provocată de coronavirus a condus la necesitatea impunerii unor măsuri restrictive în majoritatea țărilor lumii. Aceste reguli au afectat și continuă să afecteze puternic atât societățile, cât și sectorul economic. Astfel, găsirea cât mai rapidă a unui vaccin este prioritatea numărul unu în acest moment.

Regatul Unit este una din țările din Europa cele mai lovite de pandemie, cu peste 114 000 de cazuri de infectare și peste 15 400 de decese. Astfel, cercetătorii britanici au început să se întreacă în stabilirea unui vaccin în timp util.

Advertisment

Când ar putea fi disponibil vaccinul împotriva COVID-19

Peste un milion de doze din potențialul vaccin împotriva coronavirusului au fost deja puse în producție. Acestea ar urma să fie disponibile în luna septembrie a acestui an. Totuși, se pare că acest vaccin încă nu a început să fie testat.

Advertisment

Peste 70 de eventuale vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în dezvoltare în acest moment în toată lumea. Pentru cinci dintre ele, deja a fost începută testarea pe oameni. Vaccinul lansat în producție de către cercetătorii britanici se numește ChAdOx1 nCoV-19.

Oamenii de știință din Marea Britanie care se ocupă de dezvoltarea acestui vaccin au început deja să recrutez voluntari pentru o primă fază a testării. De asemenea, ei sunt conștienți că decizia de a demara producția dozelor este una destul de riscantă.

Dacă se va stabili că vaccinul lansat de ei nu va fi eficient pentru imunizara împotriva COVID-19, dozele și banii investiți se vor fi dus pe apa sâmbetei.

Unde se produce acest vaccin

Cercetătorii care au realizat vaccinul sunt din cadrul Universității Oxford. Aceștia au declarat că au demarat producția riscantă a acestui vaccin la o scară largă și că lucrează cu o rețea de producători din șapte locații diferite din întreaga lume.

Directorul Institului Jenner din cadrul Universității Oxforda estimat că atât producția, cât și testarea vor fi gata până în luna septembrie.

Tot acesta a mai spus că trei dintre aceste companii sunt britanice, două sunt din alte țări europene, iar câte una în China și India. Costul inițial al acestui plan ar fi de câteva zeci de milioane de lire sterline .

Advertisment
Advertisment