Extern

Lipsa Mare de Produse Datorită Restricțiilor la Export

Din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus vor apărea deficiențe de produse alimentare la nivel global

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Pandemia de coronavirus a paralizat aproape toate sectoarele economice din lume. Așa se explică faptul că va fi foarte greu pentru țările grav afectate să își revină din această criză. Datorită faptului că nu se mai pot importa anumite produse vor apărea restricții de cumpărare a alimentelor de bază.

Această decizie a fost luată deja în Hong Kong unde nimeni nu poate cumpăra mai mult decât 2 pungi de orez și 2 cutii de ouă.

Advertisment

Lanțurile globale de aprovizionare cu alimente sunt blocate

În acest context există șanse mari că prețurile să crească semnificativ în următoarea perioada. Experții alimentari susțin că vor crește și restricțiile la export.

Advertisment

În ceea ce privește China orezul și grâul reprezintă alimentele de baza pentru 1,4 miliarde de oameni însă depinde de importul de soia. Acest lucru poate duce la creșterea prețurilor produselor alimentare. Situația actuală este destul de îngrijorătoare.

Există deja semne vizibile ale efectelor produse de blocajele care afectează lanțurile de aprovizionare. Industria navală este un pion foarte important în acest sens.

Comitetul ONU avertizează că aceste blocaje vor avea efecte negative în ceea ce privește sistemul alimentar.

Pot exista efecte dezastruoase la nivel mondial

În ultimele săptămâni în care coronavirusul s-a extins cu repeziciune în toate țările lumii au început să apară și restricțiile la export. Acestea se aplică în primul rând alimentelor de bază.

Se pare că focarul ajunge în toate colțurile lumii în timp ce eforturile medicilor ating cote maxime. Această situație poate agrava piața alimentară mondială. În momentele de panică unii oameni și-au făcut nenumărate provizii. Însă restricțiile la export pot duce la creșterea produselor alimentare .

Specialiștii în domeniu sunt destul de îngrijorați . Aceștia susțin că dacă focarul se extinde și mai mult și nu poate fi controlat va apărea inevitabil o criză alimentară mondială.

Vietnam este cel mai mare exportator mondial de orez. Reprezentanții care se ocupă de securitatea alimentelor susțin că situația este destul de dificilă. China este țara cea mai afectată. În această situație de criză vietnamezii vor să își depoziteze cerealele și să suspende exportul.

Thailanda era un exportator important de ouă dar și aici a apărut deficitul de aprovizionare și implicit creșterea prețurilor.

În Hong Kong, rezidenții abia mai găsesc produsele esențiale în magazinele alimentare. Chinezii au cumpărat tot orezul din supermarketuri astfel că s-au impus limite de cumpărare care ii afectează grav pe localnici.

Advertisment
Advertisment