Extern

Italia relaxează restricțiile începând cu 4 mai

Italia se pregătește pentru relaxarea măsurilor restrictive pe care le-a adoptat în contextul pandemiei de COVID-19.

Advertisment
Advertisement

Italia este una din țările europene cel mai puternic lovite de pandemia de Covid-19. Aproape 184 000 de persoane s-au infectat și peste 24 000 au decedat. Aceste cifre sunt înregistrate în două luni de la izbucnirea pandemiei în Italia.

Cu toate acestea, economia trebuie să fie repornită, pentru a evita o criză și mai gravă. Astfel, italienii relaxează restricțiile treptat, începând cu data de 4 mai. În acest sens, premierul Giuseppe Conte a venit în fața Parlamentului italian cu o informare asupra planurilor de repornire treptată a activităților.

Advertisment

Planul de relaxare propus de Guvern

Conte a anunțat că repornirea activităților din 4 mai se va face fără nicio diferență între regiunile țării. Premierul italian a prezentat Camerei Deputaților și Senatului o strategie în cinci puncte. Reluarea activităților se va face în mod progresiv și cu respectarea regulilor sanitare menite să protejeze populația.

Advertisment

Astfel, păstrarea distanței sociale și purtarea măștilor vor fi niște cerințe obligatorii. Cel puțin până va fi disponibil un vaccin, aceste măsuri vor trebui respectate cu strictețe. Vor fi finanțate și mai mult serviciile de prevenire a îmbolnăvirilor. De asemenea, vor exista în continuare spitale destinate exclusiv tratării pacienților infectați cu noul coronavirus.

Un alt punct prevede că executivul de la Roma va putea monitoriza persoanele prin intermediul unei aplicații numită Immuni. Aceasta va putea fi descărcată în mod voluntar, iar guvernul nu va impune niciun fel de obligație în acest sens. Astfel, oficialii guvernamentali doresc să țină sub control epidemia și să identifice rapid posibilele cazuri.

Giuseppe Conte a anunțat că Guvernul său va realiza un plan detaliat și relaxează restricțiile fără a pune sănătatea în pericol. Planul va cuprinde și o evaluare a ceea ce se va întâmpla cu fluxurile de muncitori și numărul celor care folosesc mijloacele de transport în comun. Astfel, se caută o modalitate de păstrare a distanței sociale și în aceste mijloace de transport.

Guvernul alocă 50 de miliarde de euro

O altă măsură prevede alocare unor fonduri pentru firme și pentru familiile italiene. În acest sens, Guvernul va decreta utilizarea a 50 de miliarde de euro.Totuși, mulți analiști consideră că suma nu este suficientă pentru a acoperi pierderile cauzate de această criză.

Pe de-o parte, italienii așteaptă acești bani de la Guvern. Pe de altă parte, Italia își dorește cât mai rapid fondurile promise de către Uniunea Europeană.

Opoziția din Italia încearcă să profite de actuala situație și invită majoritatea parlamentară la discuții. Aceștia doresc alcătuirea unui Guvern de uniune națională pentru a gestiona problemele din următoarea perioadă. La rândul lui, premierul Conte a făcut apel la coeziune socială.

Advertisment
Advertisment