Extern

Israelienii au organizat un protest, respectând distanțarea socială

În Israel a avut loc o manifestație cu scopul de a "salva democrația". Chiar și așa, cei implicați au ținut cont de regulile de distanțare socială.

Advertisment
Advertisement

Un protest la care au participat mii de israelieni a avut loc duminică seară la Tel Aviv. Oamenii sunt nemulțumiți de negocierile dintre premierul Benjamin Netanyahu și fostul sau adversar, Benny Gantz, cu scopul de a forma un guvern. Cei care au protestat consideră că acest lucru reprezintă o amenințare a democrației din Israel.

Oamenii au protestat respectând distanțarea socială

Cei prezenți la manifestație au purtat măști de protecție și au stat unii față de alții la o distanță de doi metri. Astfel, protestatarii au respectat măsurile de distanțare socială menite să stopeze răspândirea pandemiei de Covid-19.

Advertisment

Oamenii au cerut ca politicienii „să lase democrația să câștige”. La protest, au fost folosite pancarte și steaguri negre, simbol al amenințării democrației israeliene. Unele persoane au scris diverse mesaje chiar pe măștile de protecție.

Advertisment

În data de 2 martie, au avut loc alegeri legislative, fiind al treilea scrutin în mai puțin de un an. Acesta ar fi trebuit să ducă într-un sfârșit la o departajare între Netanyahu și Gantz. În urma alegerilor, președintele Reven Rivlin l-a încredințat pe Gantz să formeze guvernul.

Gantz a surprins prin decizia să de a accepta să formeze un guvern de „unitate și de urgență” cu Netanyahu. El jurase anterior că nu va împărți puterea cu rivalul sau, până când acesta nu își va rezolva problemele cu justiția.

Gantz, fost șef la statului major al armatei, a fost acuzat apoi de către susținătorii opoziției că a cedat. Luni, mandatul său a expirat, înainte de a încheia un acord.

Președintele Rivlin a cerut parlamentului propunerea, în cel mult trei săptămâni, a unui deputat cu destul de mult sprijin pentru a reuși să formeze un guvern. Astfel, s-ar încheia criza din politica israeliană începută acum mai mult de un an.

Cele două tabere continuă negocierile pentru o uniune

Gantz și Netanyahu anunță că vor discuta în continuare, în scopul creări unei alianțe. Acest lucru se întâmplă în ciuda protestelor cetățenilor revoltați. Ambii politicieni au fost luați în vizor de către oameni.

Un lider al opoziției, parlamentarul Yair Lapid, l-a acuzat dur pe Benny Gantz, care i-a fost aliat acum ceva timp. Lapid a spus că Benny Gantz face acum parte din corupție, odată cu această aliere.

Politicianul a adăugat că democrațiile mor din interior, întrucât oamenii buni tac, iar cei slabi se predau. El a acuzat diverse manevre ale premierului Netanyahu pentru a rămâne la putere.

Advertisment
Advertisment