Extern

Israel: Politica de stângă cu Ofer Shelah

Israelul de stânga se pregătește pentru noi partide și noi guverne.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

MK Ofer Shelah, din partidul albastru și alb, este arhitectul eforturilor actuale ale partidului său de a forma un guvern cu sprijinul listei comune arabe. Dacă Shelah reușește, el va fi format un guvern minoritar radical, post-sionist, dependent în întregime de 15 parlamentari arabi, care resping drepturile din Israel de a exista, doar pentru a rămâne la linie.

Shela încearcă să dezbine Israelul

În timp ce Shelah a stârnit în eforturile sale, filosoful politic Yoram Hazony a amintit de o ofertă anterioară de a lui Shelah de a forța publicul să accepte poziții post-sioniste ostile dreptului poporului evreu la autodeterminare.

Advertisment

În februarie 2001, Centrul Yitzhak Rabin a convocat o întâlnire a elitelor israeliene din întregul spectru politic pentru a compune un document care să stabilească obiectivele evreiești ale statului Israel. Întâlnirile au condus la redactarea Cartei Kinneret, care în anii următori a servit drept bază pentru Legea de bază din 2018: Israel, statul națiune al poporului evreu.

Advertisment

Problemele Parlametului din Israel

Centrul Rabin a fost stimulat la acțiune de trei evenimente dramatice. Mai întâi în iulie 2000, șeful OLP, Yassir Arafat, a respins oferta Ehud Barak de stat și pace la summitul de la Camp David, punând capăt efectiv procesului de pace din Oslo. În septembrie, Arafat a ordonat forțelor sale teroriste să inițieze o campanie de teroare împotriva Israelului, ale cărei aspecte nu se văzuseră încă din anii ’30.

Iar în octombrie 2000, comunitatea arabă israeliană s-a alăturat atacului palestinian. În două săptămâni de revolte violente, israelienii arabi din toată țara și-au asaltat vecinii și conaționalii evrei și au cerut distrugerea statului.

Al treilea eveniment – revoltele arabe israeliene – a zguduit societatea israeliană pentru că a pus sub semnul întrebării chiar la supraviețuirea statului ca unitate politică coerentă.

În calitate de cunoscut jurnalist, Shelah a fost invitată să participe la întâlnirea inaugurală. Hazony a reamintit că politicianul care a făcut cel mai greu efort pentru a forma un guvern bazat pe Lista comună arabă, care respinge legitimitatea statului evreu, s-a ridicat în picioare și a anunțat că a refuzat să participe la un forum doar evreiesc și a cerut ca israelienii arabi să fie invitați la participa.

Ruth Gavison, părere despre situația din Israel

Prof. Ruth Gavison, poate cel mai influent intelectual din stânga la acea vreme, a răspuns că evreii au dreptul să se convoace pentru a discuta viitorul lor la fel cum fac arabii. Majoritatea participanților, inclusiv unii din extrema stânga, precum fostul ministru al Educației, prof. Yuli Tamir de la Peace Now, au fost de acord cu Gavison.

Cu cererea lui respinsă, Shelah a ieșit. L-au alăturat o mână de participanți.

Săptămâna aceasta, în condițiile în care mass-media liberală furnizează sprijin de la perete pentru eforturile lui Blue and White de a forma un guvern post-sionist, dependent de lista arabă comună antionionistă, se pare că în ultimii 19 ani, post-sionismul lui Shelah s-a mutat de la margini în mainstream. Încercările energice ale presei de a apăra eforturile albastru și alb arată că post-sionismul este poziția predominantă a stângii israeliene.

Cum s-a întâmplat una ca asta?

Zeci de iluminați ai societății israeliene au semnat Carta Kinneret în iulie 2001. Luna următoare, idealurile pe care le-au îmbrățișat au fost învinovățite de comunitatea internațională. La sfârșitul lunii august 2001, ONU și-a convocat conferința de „anti-rasism” la Durban, Africa de Sud. La Durban, statele membre ale ONU și cele mai importante organizații neguvernamentale din lume s-au reunit pentru calomnie și criminalizarea statului evreu și a oamenilor cu o brutalitate fără precedent.

Cu doar zece ani înainte, în 1991, SUA și-a folosit acțiunea de după Războiul Rece la ONU pentru abrogarea rezoluției Adunării Generale a ONU 3379 din 1975. Rezoluția 3379 a definit sionismul, mișcarea de eliberare națională evreiască drept „o formă de rasism”. În acea perioadă, în lumea occidentală era încă de acord că este antisemit să nege dreptul poporului evreu la autodeterminare în patrie.

La Durban au fost convocate două conferințe – o conferință a națiunilor membre ONU și o conferință a organizațiilor neguvernamentale. În ambele, Rezoluția 3379 nu a fost doar readusă din morți. A fost transformată în criza de coeur a ONU și a comunității internaționale a ONG-urilor. Conferința ONG a produs o rezoluție șocantă care a cerut distrugerea Israelului ca stat evreiesc și a acuzat Israelul de a fi un regim nazist, apartheid, care comitea genocid și alte crime de război. Statele membre și ONG-urile ONU au fost direcționate să efectueze un boicot total al Israelului.

Advertisment
Advertisment