Extern

Iranul respinge ajutorul Statelor Unite ale Americii

Republica Islamică Iran nu dorește să accepte ajutorul Statelor Unite în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Iranul este una din țările cel mai afectate de pandemia de coronavirus, cu peste 60 000 de cazuri de infectare și aproape 3800 de morți. În ciuda acestui fapt, guvernul de la Teheran respinge ferm orice ajutor venit din partea Statelor Unite ale Americii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, a declarat că Iranul nu va căuta sub nicio formă asistența SUA în ceea ce privește lupta cu noul coronavirus. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a respins oferta de ajutor umanitar din partea administrației de la Washington.

Advertisment

Iranienii vor ridicarea sancțiunilor

Oficialii de la Teheran consideră că eforturile lor în combaterea epidemiei au fost zădărnicite tocmai de către americani. Autoritățile iraniene consideră că sancțiunile unilaterale ale SUA, pe care le consideră ilegale, au îngreunat măsurile luate împotriva COVID-19. Aceștia au cerut Statelor Unite și celorlalte țări din ONU eliminarea imediată a acestor sancțiuni.

Advertisment

Uniunea Europeană a conceput un mecanism comercial menit să permită Iranului să treacă peste sancțiunile guvernului american. Mousavi a salutat crearea acestui mecanism, dar a declarat că nu este suficient. Pe 31 martie, Franța și Germania au anunțat prima tranzacție cu Iranul prin intermediul mecanismului anterior amintit. Acestea au livrat materiale sanitare, foarte necesare în timpul acestei pandemii.

Aceste mecanism, numit Instex, permite companiilor europene să întrețină activități comerciale cu Iranul, ocolind sancțiunile extrateritoriale impuse de administrația Trump. Instex are ca scop și deschiderea spre alte entități comerciale, din China si Rusia mai ales. Aceste țări sunt membre ale acordului de la Viena.

Tensiunile dintre Statele Unite și Iran

Tensiunile dintre Iran și Statele Unite ale Americii au escaladat în anul 2018. Atunci, președintele Donald Trump a decis să retragă SUA din acordul internațional care prevedea ca sancțiunile asupra Republicii Islamice să fie ridicate parțial. În schimb, partea iraniană trebuia sa renunțe investițiile in programul nuclear al țării. Administrația de la Washington, D.C. a reintrodus atunci aceste sancțiuni, slăbind puternic economia Iranului.

Teoretic, produsele medicale și medicamentele nu ar fi incluse în prevederile sancțiunilor. Totuși, pentru a evita expunerea în fața americanilor, majoritatea băncilor din lume nu vor să efectueze tranzacții ce au ca beneficiar Iranul.

Advertisment
Advertisment