Extern

Focul din zona Cernobîl continuă să se extindă

Incendiile din Ucraina se agravează, iar presa rusă anunță că autoritățile sunt depășite de situație.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Capitala Kiev a devenit cel mai poluat oraș din lume, conform monitorizării atmosferice. Aceasta e înecată de un fum dens și toxic, ca urmare a incendiului din zona centralei nucleare Cernobîl.

Rușii scriu că autoritățile din Ucraina nu fac față situației

Focul din zona fostei centralei nucleare Cernobîl continuă să se extindă, conform presei din Rusia. Aceeași sursă atenționează că autoritățile sunt depășite, iar radiațiile ar fi la un nivel ridicat, cu toate că informațiile sunt negate de ucrainieni.

Advertisment

Ploile au ajutat autoritățile să stingă incendiul, însă precipitațiile s-au oprit. Mai mult, puterea vântului s-a intensificat, iar flăcările devin tot mai periculoase, conform presei din Rusia. În plus, aceasta spune că, în contextul carantinei cauzate de pandemia de coronavirus, situația arată ca o “apocalipsa completă”.

Advertisment

Vântul și vremea uscată au ajutat la răspândirea flăcărilor. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a declarat că situația era sub control, dar incendiile au ajuns în noi zone.

Autoritățile locale le recomandă cetățenilor să țină geamurile închise și să folosească purificatoare de aer. Totodată, ele le spun oamenilor să șteargă podelele folosind o cârpă umedă și să consume foarte multă apă.

Unii experți declară că în zonă a fost înregistrată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale. Particulele de cesiu radioactiv 137 au intrat în atmosfera din Kiev alături de mai multe produse de ardere, anunță presa rusă.

Chiar și așa, autoritățile din Ucraina au asigurat populația că radionuclidul din aer este în cantități infime, iar, prin urmare, nu există nicio amenințare reală pentru sănătate.

Kiev a devenit cel mai poluat oraș din lume

Din cauză că incendiile continuă să se extindă, capitala Ucrainei a ajuns să fie cel mai poluat oraș din lume. Acest lucru le oferă oamenilor încă un motiv de a rămâne în case, în afară de pandemia de Covid-19.

Astfel, Kiev a depășit orașele Hangzhou, Chonfqing și Shanghai din China la nivelul de poluare atmosferică. Chiar și așa, Ministerul Sănătății din Ucraina continuă să spună că poluarea nu a creat o radioactivitate ridicată.

Incendiile fuseseră stinse marți, însă joi seară, vântul a dus la apariția unor noi flăcări. Explozia din 1986 a reactorului numărul 4 din centrala nucleară Cernobîl a creat atunci, de frica radiațiilor, o zonă de excludere cu rază de 30 de kilometri.

Advertisment
Advertisment