Extern

Ce fac de Paște țările ortodoxe, în contextul pandemiei

România nu e singura țară în care situația sărbătoririi Paștelui este una confuză. În afară de Grecia, toate țările ortodoxe din regiune dezbat această temă.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Marcel Vela a anunțat un acord cu Patriarhia română. Conform acestuia, cetățenii ar putea primi lumina sfânta în noaptea de Înviere. Totuși, președintele Iohannis a anulat această înțelegere. În multe alte țări, situația gestionării sărbătorilor pascale este la fel de confuză.

Ce fac de Paște celelalte țări ortodoxe

Bulgaria nu a închis bisericile, astfel că slujba de Paște va fi oficializată, însă în afara incintelor. Același lucru s-a întâmplat și de Florii. Autoritățile și Sinodul Bisericii Bulgare au rugat cetățenii să rămână în case, însă bisericile nu au fost închise, iar slujbele se vor desfășura în continuare.

Advertisment

Moldova a decis desfășurarea slujbei de Înviere în biserici cu ușile închise. Astfel, în incinte vor fi doar preoții și slujitorii necesari. Chiar și așa, nu s-a dat o interdicție explicită în acest sens, astfel că oamenii sunt rugați și sfătuiți să urmărească slujba de la televizor.

Advertisment

În Rusia situația este una confuză. Biserica Ortodoxă, împreună cu autoritățile, recomandă oamenilor să stea casă, însă nu există o interdicție clară. Unele surse spun că bisericile nu vor permite accesul grupurilor mari, însă altele declara că acestea au refuzat închiderea ușilor.

În Serbia s-a decis ca bisericile să fie închise și de Paște, însă Biserica Ortodoxă nu va respecta măsura, conform agerpres. Instituția a cerut ridicarea interdicției, însă președintele Aleksandar Vucic a spus că îl va ruga pe patriarh să revină asupra solicitării.

În Muntenegru este interzisă intrarea în biserici încă de pe 22 martie. Arhiepiscopul Amfilohie și mai mulți preoți au încălcat această interdicție. Drept urmare, ei au fost arestați duminica trecută.

Grecia, consecventă în decizii

Țară elena este singurul stat care a rămas hotărâtă în privința restricțiilor venite în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, Sfântul Sinod a informat ferm că toate bisericile vor rămâne închise.

Acesta a precizat că înțelege în totalitate neliniștea Republicii Elene în această perioada crucială. Guvernul a decis să anuleze toate evenimentele religioase din biserici. Excepție fac înmormântările, iar lăcașurile de cult rămân deschise doar pentru rugăciuni individuale.

Advertisment
Advertisment