Extern

Cartelurile de droguri din Mexic au devenit organizații caritabile pe durata pandemiei

Cartelurile traficanților de droguri din Mexic au decis să doneze alimente persoanelor nevoiașe, pe durata pandemiei de Covid-19.

Advertisment
Advertisement

Alejandrina Guzman, fata șefului cartelului din Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Gruzman, a oferit cutii cu alimente vârstnicilor și persoanelor sărace. În acest timp, tatăl ei este în spatele gratiilor, în Statele Unite. Presa din Mexic a etichetat aceste donații drept „Pachete cu mâncare Chapo”.

Fata deține brandul de modă El Chapoi 701. Acesta este specializat în haine cu tema narcotică. Platformele media din online au transmis imagini cu cutiile din carton cu sigla El Chapo 701.

Advertisment

Multe persoane din cartelurile de droguri s-au implicat în astfel de acțiuni

Tânăra nu este singura persoană asociată cartelurilor de traficanți care a decis să se implice în acțiuni caritabile în Mexic. În ultimul timp, multe alte rețele au informat că distribuite pachete oamenilor nevoiași.

Advertisment

Oamenii legi au fost, în mare parte, neputincioși. Pachetele au fost distribuite în orașul San Louisi Potosi de către cartelul Jalosco Nueva Generacion. Primarul nu dispus de mijloacele legale pentru a împiedica acțiunea.

În urma acestor donații, există riscul ca rețelele să își mențină și chiar să își crească influența. Un analist pentru Mexic al Grupului internațional de criză e de părere că aceste carteluri se folosesc de situația curentă pentru a își consolida influența socială. Mexicul traversează o criză umanitară severă și o penurie de bunuri de larg consum, adaugă analistul.

În martie, 2 585 de oameni au fost uciși în Mexic, în urma confruntărilor dintre traficanți și autorități

Martie 2020 reprezintă cea mai sângeroasă lună din aproape un deceniu și jumătate de război al drogurilor. Un jurnalist specializat în investigația rețelelor de trafic a catalogat aceste ajutoare drept „o strategie de propagandă”.

El a adăugat că aceste organizații fac concurență guvernului, care nu face față situației în privința sprijinului economic pentru cetățenii aflați în nevoie. Analiștii sunt de părere că președintele Andres Manuel Lopez Obrador ar trebui să creeze un venit de baza universal pentru următoarele șase luni.

Pandemia de Covid-19 a lovit puternic activitatea grupurilor de criminalitate organizată. Mai multe rute de trafic de droguri au fost blocare. Cocaina și produsele chimice din America de Sud sunt greu de obținut.

Unele organizații nu își mai permit să își plătească oamenii, iar activitățile de crimă organizată au înregistrat o scădere masivă. Jurnaliștii consideră că marile carteluri ar putea supraviețui câteva luni. Totodată, ele ar putea acapara grupurile mici de traficanți, ceea ce ar duce chiar la mai mult violență în Mexic pe termen mediu.

Advertisment
Advertisment