Extern

Bulgaria și-a închis capitala din cauza pandemiei

Autoritățile bulgare au decis să închidă Sofia, pe timpul Paștelui, în contextul pandemiei de coronavirus.

Advertisment
Advertisement

Covid-19 continuă să facă numeroase victime pe întreg globul. Guvernele din toate statele fac eforturi uriașe pentru a împiedica răspândirea, iar deciziile devin tot mai radicale. Bulgaria e totuși una dintre țările lovite cel mai puțin din Europa.

Autoritățile bulgare au închis capitala

Locuitorilor Sofiei li s-a interzis joi să părăsească orașul pentru weekendul Paștelui ortodox. Măsura vine că urmare a creșterii numărului de infectări cu Covid-19 în țară. Chiar și așa, Bulgaria e printre țările cel mai puțin afectate în Europa.

Advertisment

Ministrul Sănătății, Kiril Ananiev, a anunțat cetățenii că începând cu miezul nopții, orice intrare sau ieșire din Sofia pentru toate autovehiculele de transport de pasageri sunt interzise. Decizia a fost luată pe termen nelimitat.

Advertisment

Există și anumite derogări de la această măsură. Astfel, excepție fac camioanele care transportă mărfuri, precum și mașinile de salvare. Angajații care trebuie să ajungă la serviciu vor avea voie, doar în anumite intervale orare și pe baza unui document care să justifice deplasarea.

Această hotărâre a fost luată după ce mai mulți cetățeni din Sofia au decis miercuri și joi să plece cu mașinile în provincie. Aceștia au vrut să își petreacă acolo weekendul Paștelui ortodox.

Până acum, cetățenii bulgari au avut permisiunea de a se deplasa la locul de muncă, din motive medicale, sau pentru a veni în sprijinul unei rude bolnave. Aceste deplasări se făceau pe baza unor documente justificatoare.

Mladen Marinov, Ministrul de Interne, a informat faptul că mai mulți oameni au folosit acte falsificate pentru a primi derogare. Conform acestuia, mai mult de 5 000 de șoferi au fost întorși din drum din cauză că nu au putut dovedi necesitatea deplasării lor.

Bulgaria e una dintre țările europene cel mai puțin afectate

Situația din țară se poate datora și măsurilor foarte prompte venite din partea autorităților, precum și respectării sfaturilor specialiștilor. Bulgaria a fost unul dintre primele state din Europa care a impus izolarea. Deciza a venit încă din data de 13 martie.

Până acum, statul a înregistrat doar 800 de cazuri de infectare cu coronavirus. Au fost înregistrare 38 de decese cauzate de Covid-19. Conform autorităților, vârful pandemiei va fi atins după Sărbătorile Pascale, la sfârșitul lunii aprilie.

Advertisment
Advertisment