Secretul unor pufoși mucenici
Se apropie ziua de 9 martie și gospodinele vor să afle care este secretul celor mai pufoși mucenici.
Din cele mai vechi timpuri, de 9 martie se respectă tradiția. Care este secretul celor mai pufoși mucenici.
Secretul unor pufoși mucenici
Pentru a pregăti cei mai gustoși mucenici copți, aveți nevoie să faceți un aluat pufos, asemenea celui pentru cozonac. Doar așa veți reuși ca mucenicii să iasă bine însiropați cu miere și lămâie. Aveți nevoie de 1 kg făină albă, 3 gălbenușuri, 4 linguri cu zahăr, 600 ml lapte cald, 2 pliculețe de drojdie uscată sau 50 g de drojdie proaspătă, coaja de la o portocală și o lămâie, esență de vanilie, un praf de sare, 100 g unt moale, Pentru uns: miere, 2 linguri cu zahăr, esență de vanilie, esență de lămâie, nucă prăjită și măcinată, o linguriță rasă cu scorțișoară.
Lăsați aluatul să crească vreo două ore
Cerneți făina într-un castron, apoi puneți drojdia în lapte călduț, cu o lingură cu făină și puțin zahăr. Se lasă să dospească. Ulterior faceți un cuib în făină și adăugați ouăle, zahărul, coaja de lămâie, maiaua și restul de lapte călduț. Frământați cât puteți de bine. Adăugați treptat untul tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat care se desprinde ușor. Se lasă aluatul la crescut timp de aproape două ore și se întinde într-o foaie mai groasă. Se taie apoi șuvițe pe lungime. Se împlestesc colaci sub formă de opturi. Lăsați mucenicii să crească direct pe tava în care vor fi copți pentru o jumătate de oră.
Se însiropează și se tăvălesc prin nucă măcinată
După ce mucenicii au crescut se pun la copt. Se verifică folosind scobitoarea dacă s-au copt la mijloc. După ce se scot din cuptor se însiropează cu un sirop obținut din apă caldă, miere, zahăr, vanilie și esență de lămâie. Se dau apoi prin nucă măcinată amestecată cu scorțișoară. Pentru ca aluatul să fie cât mai fraged, se poate înlocui untul cu o lingură cu untură.