Stil de viață

Sărutați-vă sub vâsc de Anul Nou ca să aveți parte de bucurie și fericire

Din cele mai vechi timpuri, vâscul a fost considerată o plantă sacră, vechii germani fiind convinși că planta provine direct din cer. Sărutați-vă sub vâsc de Anul Nou ca să aveți parte de bucurie și fericire.

Advertisment
Advertisement
efume.ro

Tradiția spune că o singură crenguță de vâsc aduce cu ea un înger care are rolul de a păzi dragostea. Sărutați-vă sub vâsc de Anul Nou ca să aveți parte de bucurie și fericire.

Sărutați-vă sub vâsc de Anul Nou ca să aveți parte de bucurie și fericire

Advertisment

Potrivit legendei, fiul zeiţei norvegiene Frigga, Balder ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Lacrimile albe ale zeiţei l-au readus la viaţă, iar ea a binecuvântat planta. Alte legende povestesc că această plantă a fost venerate din cele mai vechi timpuri. Tât de puternică se spune că este încât în vechime, chiar și doi oameni care nu se suportau se împăcau dacă stăteau sub vâsc. Tocmai pentru că vâscul este considerat de vikingi simbol al păcii, dar și spirit care-I proteja de tot ce e rău, romanii au așezat planta sub formă de coroniță pe capul zeiței Diana.

Advertisment

Sărutul sub vâsc se dădea în trecut de sfânta Naștere a Domnului

Pe vremuri, de Crăciun fiecare fată stătea sub o coroniță de vâsc și nu avea voie să refuze sărutul unui băiat, acest lucru însemnând iubire și prietenie. Dacă fata nu era sărutată de nimeni, avea ghinion în dragoste anul care urma. Tot tradiția spune că odată ce un băiat săruta o fată, trebuia să rupă şi una dintre bobiţele albe ale vâscului. După ce toate bobiţele au fost rupte, nimeni nu se mai săruta sub coroniţa de vâsc. În ultima perioadă, s-a păstrat obiceiul ca de Anul Nou cuplurile de îndrăgostiți să se sărute sub vâsc. Pentru ca avea o relație lungă și fericită. Tradiția spune totodată că nu trebuie să vă prindă Crăciunul fără ca în casă să aveți o crenguță de vâsc.

 

Advertisment
Advertisment