Stil de viață

Rețete inedite de cozonac. Cum îl prepara părintele Arsenie Boca

Orice Crăciun frumos începe cu mirosul de cozonac, care te învăluie încă dinainte de a deschide ochii. Cum îl prepara părintele Arsenie Boca.

Advertisment

Mai e puțin și gospodinele se vor întrece care mai de care în a pregăti cozonacul pentru masa de Crăciun. Iată cum îl prepara părintele Arsenie Boca.

Rețete inedite de cozonac. Cum îl prepara părintele Arsenie Boca

Modul de preparare al cozonacilor a fost descris pentru prima dată în 1841, de către Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, în celebra lor carte de bucate “200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti”: “Ia trei ocă (1 oca = aproximativ 1 kg) de făină, faci plămădeală cu o litră (aproximativ 250 g) de drojdie de bere şi cu una litră de lapte, puind şi trei ouă întregi. Laşi de dospeşte frumos şi pui două litre şi jumătate de lapte, 18 ouă întregi, trei litre de unt topit. Și sarea trebuincioasă şi, frământându-l până ce se desprinde de mâini. Apoi lasă de dospeşte frumos şi, după ce au dospit bine, întoarce aluatul. Îl mai lasă puţin de şede, pe urmă, făcând cozonaci, îi ungi cu gălbenuş de ou şi-i dai la cuptor”.

Advertisment

Deliciosul preparat al Sfântului Ardealului

Despre Sfântul din Ardeal, Arsenie Boca, se spune că avea un desert preferat, cozonacul, pe care maicile îl preparau totdeauna în preajma sărbătorilor. Rețeta datează din anul 1865: “Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare, și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane. Pe la jumătatea frământăturii adaogi puțin zahăr și stafide; frămânți până ce nu se mai lipește aluatu de mâni. Apoi lași de se dospesce, îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt. Ungi pe d’asupra cu gălbinare de ou, și pui de se coace într-un cuptor cald”.

Advertisment

 

 

Advertisment
Advertisment