Stil de viață

Pe 9 martie nu ai voie să fii supărat și să împrumuți bani

În fiecare an, pe data de 9 martie, întreaga creștinătate îi cinstește pe cei 40 de mucenici din Sevastia. În această zi nu ai voie să fii supărat și să împrumuți bani.

Pe data de 9 martie, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia, nu ai voie să fii supărat și să împrumuți bani.

Pe 9 martie nu ai voie să fii supărat și să împrumuți bani

Ziua de 9 martie este un moment plin de tradiții și obiceiuri. Bătrânii satului spun că sfinții 40 de Mucenici din Sevastia alungă Babele și vor aduce doar vreme bună. Nu există gospodină care în această zi să nu facă renumiții mucenici muntenești sau moldovenești. Adică acele aluaturi coapte sau fierte, cu multă nucă și miere, o adevărată delicatesă. Aceștia se dau spre pomenire. Tradiția spune că în ziua de 9 martie pentru a veni căldura, moșii bat cu bâtele în pământ pentru a goni zăpada și înghețul.

Dacă tună în această zi, va fi o vară roditoare

Potrivit superstiției, dacă plouă în ziua de 9 martie, va ploua sigur și de Învierea Domnului. De asemenea, se spune că tot în aceasată zi vin berzele care aduc prosperitate dar și copii frumoși și sănătoși. Tună pe 9 martie? Atunci vom avea o vară extrem de roditoare. Dar apa de ploaie căzută pe 9 martie este bună pentru dureri de cap şi pentru ochi. Tot în această zi, se crede că persoanele care au livadă sau vie, trebuie să bea 40 de paharele cu vin sau ţuică. Dar vor trebui să verse, picături pe vie sau pomi pentru ca plantelor să le meargă bine.

Nu ai voie să lucrezi

Tradiția spune că pentru a fi sănătoși, în dimineața zilei de 9 martie se va spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici. De asemenea, nici o gospodină nu are voie să lucreze, să spele, să calce, să gătească sau să facă curățenie. Cu o seară înainte însă, toți creștinii trebuie să pregătească mucenicii muntenești sau pe cei moldovenești. Care trebuie să fie împărțiți celor săraci, dar doar după ce au fost sfințiți la biserică.

Nu dați nimic cu împrumut

Tot tradiția ne învață ca de ziua celor 40 de Mucenici să nu fim supărați și să nu purtăm dușmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea multe nenorociri. Nu în ultimii rând, bătrânii spun că nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. În acest fel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar datoriile le veți ține departe. Și tot anul vor veni banii la voi din diverse părți, iar paguba vă va ocoli.