Stil de viață

Gelozia, sentiment de protecție

Boală sau dovadă de iubire, nimeni nu a putut da un răspuns exact. Este gelozia unul dintre sentimentele de protecţie?

De gelozie depind siguranţa şi bunăstarea noastră psihosomatică? Sau este un sentiment de protecție?

Gelozia, sentiment de protecție

Potrivit csid.ro, când un partener e gelos are intenția să controleze tot mai mult viața celuilalt. Să nu aibă încredere în celălalt, nici în alegerile acestuia, inclusiv în prietenii lui. Cu alte cuvinte, se încalcă spațiul intim de care avem cu toții nevoie. Dacă ne referim la gelozia dintre doi cunoscuți, aceasta se numește invidie. Există și gelozie între frați dar și gelozia de tip colegia. Aceasta se naște pe fondul unui sentiment de inferioritate. Gelozia este fapt o combinație între furie, frică și anxietate.

Cele mai predispuse sunt femeile

Potrivit csaid.ro, se spune că femeile se exteriorizează mai mult și-și exprimă mai des sentimentele de frustrare. Bărbații au o altă zonă, legată de orgoliu, puterea masculină, gândind că lor nu li se poate întâmpla așa ceva. Femeile își manifestă cel mai des gelozia verbal, ridicând tonul. Bărbații folosesc o violență nu numai verbală, care poate duce și la abuzuri fizice.  Specialiști spun că într-un fel, gelozia este legată de teoria atașamentului și de copilăria timpurie.

Persoana geloasă poate dezvolta o izolare sau depresie

Persoana care este geloasă stând mereu într-o stare de furie înnăbușită și rușine poate dezvolta o izolare, depresie sau tendințe paranoide. Gelozia morbidă poate fi periculoasă pentru oricare membru al relaţiei, inclusiv pentru individul rival. În numeroase studii, gelozia este considerată în primele trei locuri ale motivelor pentru comiterea crimelor premeditate. Se poate lucra individual direct cu persoana care are probleme, dar se lucrează și în cuplu.

La nivel de cuplu se începe prin delimitarea spațiului fiecăruia stabilind niște reguli și limite relației.  Cei doi trebuie să înțeleagă că sunt persoane separate. Trebuie clarificate nevoile așteptărilor în cuplu pentru fiecare, în special de la gelos pentru că se va vedea că acesta are niște așteptări nerealiste de la partener. Ca și terapie se poate face restructurarea cognitivă ca să poată vedea gelosul cât de realist este ceea ce crede în scenariile lui și cât se pliază ceea ce gândește el cu realitatea. Nu în ultimul rând se recomandă și hipnoza

Tags
Close